Četvrti dan Festivala književnosti IMPERATIV

 

Četvrti dan Festivala “Imperativ” počeo je programom LEKTIRA U PODNE,a pjesnik Marko Tomaš u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” razgovarao je sa srednjoškolcima o značaju književnosti i značaju čitanja.

Druženje sa Markom nastavljeno je u kafeu “Yoko”.

U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” predstavljena je autorka ove izdavačke Emina Elezović i njena zbirka pjesama “Iza vrata”.Emina je svojom poezijom širom otvorila vrata sebe, svojih strahova, ljubavi, prošlosti, budućnosti i preispitivanja.

U Art bioskopu Banskog dvora prikazan je film UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM snimnjen prema istoimenom romanu Slobodana Selinića.

“Bajkovnica” radionica pisanja za djecu održana je u Vijećnici Banskog dvora sa književnicom Jelenom Kojović Tepić.

U okviru programa POEZIJU ĆE SVI ČITATI pjesnikinja iz Banjaluke Dragana Grujinović bila je domaćin pjesniku Mladenu Blaževiću.

Publici u Banjaluci pjesnik Mladen Blažević predstavio je novu zbirku “Krugovi u žitu” koju će tokom jula mjeseca objaviti izdavačka kuća V.B.Z. iz Zagreba.
-Ta zbirka bi mogla funkcionisati i kao roman. Jedna od najvažnijih tema, ako ne i jedina tema koju ja obrađujem na stotite različitih načina je smrt u njenom najširem smislu – kazao je Blažević.
Pjesnikinja Dragana Grujinović iz Banjaluke prethodnih godina pratila je program “Imperativa”, a ove godine se našla među učesnicima.

-Ovo je za mene sjajna prilika da se predstavim širem broju ljudi. Poeziju i pisanje doživljavam kao način života i svaki put kada neka misao može da izgleda poetično, a ostane nezapisana, ona je izgubljena – smatra Dragana.
Razgovor sa književnikom Dragom Glamuzinom održan je u Koncertnoj dvorani, a o njegovom novom romanu DRUGI ZAKON TERMODINAMIKE razgovarao je sa Vladimirom Šagadinom.Glamuzina je majstor situacije i dijaloga i njegovo je pripovijedanje po mnogočemu blisko dramskom. I ne samo po tome što se događa na istome mjestu, čak ni po tome što su priče pretežno dijaloške ili monološke, nego upravo po dramatičnom sukobu u svakoj od njih. Autor u živote svojih likova zasijeca oštro i iskreno do kosti i mi u jednom širokom zamahu, od komičnog preko nevjerojatnog i tragičnog do transcendentalnog, na vrlo uvjerljiv način ulazimo u temeljne tajne čovjeka.


-Rado dolazim na “Imperativ”, volim i ljude koji rade Festival, ali i koncept Festivala jer zaista okuplja fantastične pisce. Postojanje ovog Festivala je jako važno jer uspostavlja vezu između pisaca, a iz toga se rađaju novi projekti – naglasio je Glamuzina.

Pisac Marko Pogačar čitao je odlomke iz svoje knjige “Latinoamericana” i puštao muziku koja ga inspiriše i predstavio se čitalačkoj publicu u okviru programa NOTE I SLOVA. Putopisni rukopis Marka Pogačara “Latinoamericana ili 1000 riječi španjolskog” rastvara putopisne razglednice i uobičajene ušminkane prizore južnoameričkih turističkih veduta u gotovo naturalistički pejzaž prizora i ljudi kakve turisti rijetko kada susreću, a kada se to i dogodi skloni su ih izbjegavati.

Autor se s velikom pažnjom i razumijevanjem osvrće na ljude i njihove živote, sa svim gorčinama, mukama ali i radostima. Svaka osoba u ovoj knjizi je stvarna, ističe autor i odmah dodaje: svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna. U toj fikcijskoj komponenti, u interpretativnoj slobodi gdje je sličnost sa stvarnim slučajna, krije se najveća vrijednost ove knjige.
-Preduslov putopisa je putovanje, sada smo već godinu dana bili blokirani, bili smu u godini najduže i najintenzivije statike. Na neki način stala je i putopisna književnost, odnosno nastajala je iznutra, iz naše sobe, malog unutrašnjeg zatvora na koji smo bili prisiljeni – rekao je Marko Pogačar.

Sutra na programu:
10:00 – 20:00 – Sajam knjiga – Koncertna dvorana
16:00 – Izdavačka kuća “Imprimatur” predstavlja Adnana Šehića – Crveni salon
17:00 – Art bioskop – Klopka, film nastao prema romanu Nenada Teofilovića
19:00 – “Poeziju će svi čitati” – Katarina Sarić I Vladana Perlić – Crveni salon
19:00 – “Bajkovnica” – radionica kreativnog pisanja za djecu – Vijećnica
20:00 – Razgovor sa Draškom Sikimićem – Koncertna dvorana
21:15 – Note i slova – Marija Ratković – Art dvorište


*Sajamski dio Festivala biće otvoren u periodu od 10.00 do 21.00 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9.dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Pokrovitelji 4. regionalnog festivala “Imperativ” su Kabinet predsjednice Republike Srpske, Grad Banja Luka, kompanija PROINTER i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI