Četiri elektrane na Vrbasu u Lijevču

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je sporazum sa generalnim direktorom ruske kompanije “Rakurs indžiniring” Leonidom Černigovim o saradnji na izgradnji kaskada srednjih hidroelektrana na Vrbasu.

Đokić je izjavio da se radi o hidroelektranama na donjem toku reke – Trn, Laktaši, Kosjerovo i Razboj, od kojih bi svaka trebalo da ima instalisanu snagu od 21,4 megavata.

– Obzirom da se radi o kaskadnim elektranama, gdje se od jedne do druge mijenja režim vode i potreba uređenja obale, tako da je i vrijednost svake elektrane različita. Ali, ukupna vrijednost ovog projekta će biti oko 500 miliona evra. Očekivati je da na realizaciji projekata bude angažovano oko 1.000 radnika. Prednosti su u tome da će doći do potpunog uređenja vodotoka Vrbasa u Lijevče polju do ušća u Savu. Na taj način ćemo obezbijediti zaštitu zemljišta, značajno unaprijediti mogućnosti bavljenja poljoprivrednom, podići kvalitet i rodnost zemljišta u tom pojasu i imati kvalitetno navodnjavanje – rekao je Đokić.

Međutim, on nije mogao da odgovori na pitanje o izvorima finansiranja, ni kada bi gradnja mogla da počne.

– Nemoguće je govoriti danas o tome. Modeli finansiranja su u klasičnom smislu skoro pa poznati. Ko će biti partner, koju ćemo tehnologiju koristiti, čiju opremu, to su pitanja za buduće vrijeme – rekao je Đokić.

Čarnigov je rekao da u „Rakursu“ veoma dobro poznaju hidropotencijal Vrbasa.

– Zaista smo zainteresovani za ovaj pojekat, spremni smo da uradimo neophodne analize, da razmotrimo i mogućnost pronalaska investitora. Drugi dio ovog sporazuma se odnosi na inovacione tehnologije koje posjedujemo u oblasti povećanja afektnosti hodroelektrana – rekao je Černigov.

Potpisivanje sporazuma uslijedilo je nakon što su se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko obratili predstavnicima političkog, privrednog i javnog života Republike Srpske, kome su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović te premijerka Željka Cvijanović.

Poltačevko je Dodiku, u znak pažnje, uručio 3D motel centra Banjaluke.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: