Centar grada dobija nove obrise, vraća se i „Bašta sljezove boje“

edan od najvažnijih planskih dokumenata – Regulacioni plan dijela centralnog područja grada Banje Luke, koji će utvrditi izgled gradskog jezgra za nekoliko narednih decenija, trebalo bi da bude usvojen 26. decembra ove godine.

Prijedlogom plana obuhvaćen je prostor koji se nalazi između ulica: Aleje Svetog Save, Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Grčke, Nikole Tesle, Kninske, Bulevara cara Dušana, Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, rijeke Crkvena, te ulica Gorana Radulovića Bimbe i Vase Pelagića. Riječ je o planu za površinu od skoro 50 hektara u dijelu centralnog

Načelnik Odjljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević, kaže da je rad na ovom planu trajao godinu i po dana. On dodaje da je plan urađen kvalitetno i da nudi dobra rješenja, te je izrazio nadu i da će odbornici Skupštine grada prihvatiti ovaj plan na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici.

– Ovim planom, predviđena je gradnja solitera na tri lokacija sa maksimalno 12 spratova. Takođe, plan nudi i druga raznovrsna rješenja koja bi trebalo da obogate gradski život u različitim sferama. Tako bi ispred Dječijeg pozorišta RS trebalo da nikne manji trg, a nešto nalik nekadašnjoj „Bašti sljezove boje“ planiramo u Ulici kralja Alfonsa – rekao je Stanarević.

Stanarević izdvaja i prostor gdje je nekada planirana gradnja tržnog centra, a gdje se sada grade podzemne garaže.

– Po završetku izgradnje garaže, na tom prostoru je predviđen trg sa centralnim spomen obilježjem, koji će se dalje pružati prema spomeniku banu Milosavljeviću i Hramu Hrista Spasitelja, sa ciljem formrianja jedinstvenog javnog prostora, sve do Muzeja savremene umjetnosti RS. Veoma značajnim smatramo i plan za uređenje prostora u Ulici Sime Šolaje, gdje će se na ploči atomskog skloništa izgraditi tzv. zeleni krov, kao jedinstvena zelena oaza u centru grada sa dječijim igralištem – obrazlaže Stanarević.

Regulacioni plan dijela centra grada predviđa i različita saobraćajna rješenja kako bi u centru grada bilo što manje saobraćajne gužve.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: