Čarls Simić dolazi u Banjaluku po književno priznanje

Poznati američki pjesnik srpskog porijekla Čarls Simić ovogodišnji je dobitnik “Evropskog atlasa lirike”, saopštila je “Kuća poezije” iz Banjaluke, koja prestižno književno priznanje dodjeljuje po peti put.

Ovu odluku jednoglasno je donio međunarodni žiri, koji su činili Fiona Sampson, predsjednik, te Peter Samon, Vida Ognjenović, Marko Kravos i Zdravko Kecman, članovi, a nagrada, pored diplome i novčanog iznosa, podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama Čarlsa Simića, koju su priredili Gojko Božović i Zdravko Kecman.

Čarls Simić je jedan od najvećih živih američkih pjesnika, poznat ne samo u Evropi, već i u čitavom svijetu, osobenog jezika i stila. Rođen je u Beogradu 1938. godine, a u Ameriku je otišao s roditeljima po završetku Drugog svjetskog rata, tačnije 1953. godine. Neki ga smatraju i srpskim pjesnikom, iako je sve svoje pjesme i knjige napisao na engleskom jeziku.

Simićevi prevodioci, između ostalih, bili su Ivan V. Lalić, David Albahari, Raša Livada, Milorad Pavić, Vladimir Pištalo, a takođe on je prevodio srpske pjesnike na engleski: Vaska Popu, Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Milorada Pavića, Branka Miljkovića, Novicu Tadića i druge.

Priređivač knjige “Izabranih pjesama” Čarlsa Simića, koja će uskoro da se pojavi u izdanju “Kuće poezije”, Gojko Božović rekao je da se Simićeva pjesma usredsređuje na modernu stvarnost i na urbanu jedinku koja u vizuelno konkretizovanim prizorima svog okruženja prepoznaje svoj jedini život, varljiv, ali vidljiv, privremen, ali u epifanijskim časovima neodoljivo lijep.

“Jedno je lirska pesma sa svojim jezičkim otkrićima i s lucidnim istraživanjem običnosti dostupnog sveta. Drugo je esej u kome se razmišljanje o poeziji neraskidivo ujedinjuje sa sećanjem na vlastiti život. I u pesmi i u eseju Čarlsa Simića progovara perspektiva privatnosti, koja se metaforički preobražava u uvek poseban i ekskluzivan govor o iskustvu drugih s kojima se dele vreme i prostor”, zapisao je Božović, koji Čarlsa Simića naziva gradskim pjesnikom.

Doživljavajući grad kao naše osnovno, pa čak i jedino iskustvo, provjereno znanjem naše egzistencije, piše dalje Božović, Simić slika grad kao pozornicu svakodnevne drame, malih, ličnih ushita i malih, ličnih propasti.

“U Simićevim pesmama identitet subjekta poistovećuje se s urbanim ritualima, primajući grad ne kao zadati okvir, već kao svoje temeljno iskustvo”, zaključuje Gojko Božović.

Svečana dodjela nagrade “Evropski atlas lirike”, saopšteno je iz “Kuće poezije”, planirana je prilikom promocija Simićevih knjiga koje izlaze u Španiji i Italiji, što će biti od posebnog značaja.

“Ovaj mali, petogodišnji jubilej nagrade biće obilježen u Beogradu, Ljubljani, Prijedoru i drugim gradovima. Nagrada i gostovanje Čarlsa Simića u Banjaluci očekujemo da će izazvati veliku pažnju ovdašnjih čitalaca”, kažu u “Kući poezije”.

Dosadašnjim dobitnicima “Evropskog atlasa lirike”, važno je istaći na kraju, posvećen je temat u engleskom internacionalnom časopisu “Poem” iz Londona, u svesci jun-septembar tekuće godine, što je ovoj nagradi dalo veliki publicitet.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: