“Budi drug ne bacaj petarde”

Socijalizacija pasa Banja Luka pokrenula je kampanju Budi drug, ne bacaj petarde sa ciljem da se ukaže na to koliko su ozbiljne posljedice petardi za pse, ali i vlasnike. Zvukovi poput petardi i vatrometa kod velikog broja životinja izazivaju ozbiljne traume, koje nisu samo trenutne i ne prolaze s praznicima.

Dok su ljudi svjesni da ovakve eksplozije služe za zabavu i slavlje, psi ih doživljavaju kao opasnost po život. Tokom eksplozija psi počinju da drhte, sakrivaju se, odbijaju hranu i pokušavaju pobjeći od izvora opasnosti, zbog čega su praznici vrijeme kada najveći broj vlasničkih pasa bježi od kuće i luta po ulicama.

Pod uticajem ovakvog stresa psi mogu danima da se kriju ili da prelaze velike razdaljine kako bi se udaljili od izvora opasnosti, zbog čega je vlasnicima teško, nekad i nemoguće da ih pronadju. Veliki broj ljubimaca nastrada od automobila upravo na ovaj način. Iskustvo sa zvukovima petardi za psa znači traumu pri bilo kakvom sličnom zvuku dalje tokom života. Tako počinju da se plaše grmljavine, zvuka automobila, motora, kućanskih aparata, što vlasnicima otežava normalan život tokom cijele godine.

Rehabilitacija ovakvih pasa je težak i dugotrajan proces i čak i uz stručnu pomoć, mnoge životinje se nikad u potpunosti ne oporave. Apelujemo na vlasnike pasa da čipuju svoje ljubimce i da na ogrlice stave adresu i broj telefona, kao i da pokušaju pse uvijek imati pod nadzorom u vrijeme čestih eksplozija kako bi mogli reagovati na vrijeme, a na gradjane da smanje upotrebu pirotehničkih sredstava, jer slaviti je moguće i bez toga da ugrožavamo druge. Poseban apel šaljemo svim roditeljima da djeci ne kupuju petarde i informišu ih o tome koliko petarde mogu biti opasne i po njih i koliko štete mogu nanijeti drugima. Životinje su posebno ugrožena kategorija, jer ne mogu znati odakle ovi zvukovi dolaze niti da li se radi o stvarnoj životnoj prijetnji ili ne, zbog čega ostaju trajno istraumirani. Budi drug, ne bacaj petarde!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: