Borba protiv krivolova na Vrbasu i Vrbanji

Zajedničke kontrole gradskih inspektora i ribočuvara Sportsko-ribolovnog društva „Banjaluka“ drastično su smanjile krivolov na Vrbasu i Vrbanji, tvrde iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.
– Ovih dana pojačali smo kontrole ribolova i korišćenja ribarskog područja na Vrbasu i Vrbanji. Već sada možemo reći da smo uspjeli da s kolegama iz SRD „Banjaluka“ drastično smanjimo krivolov, ali i korištenje raznih nedozvljenih sredstava u ribolovu – ističe načelnik tog odjeljenja Janko Kecman.

On podsjeća da je ranijih godina bilo dosta problema kada je riječ o zaštiti ribljeg fonda, ali da su stalne kontrole i oštre kazne smanjili broj nepravilnosti.

I u SRD Banjaluka ističu da je znatno manji broj neregularnosti na terenu, krivolova, ribolova nedozvoljenim sredstvima i alatima na nedozvoljen način.
– Zadovoljni smo radom gradske inspekcije, koja zajedno s nama kontroliše naše rijeke, što očigledno daje rezultate na zaštiti ribljeg fonda – ističe koordinator ribočuvarske službe Marinko Popović.

Prema najavama iz inspekcije, pojačane zajedničke kontrole posebno će biti intenzivirane od sredine idućeg mjeseca, budući da u tom periodu počinje mrijest škobalja i mladice.

Kazna za ribolov bez dozvole je od 300 do 900 KM, dok se korištenje nedozvoljene opreme i „mamaca“ kažnjava drastičnijim sankcijama – od 2.000 do 6.000 KM.

U slučaju lova podvodnom puškom, eksplozivom, strujom, hemijskim i drugim sredstvima zaprijećene su kazne u rasponu od 3.000 do 9.000 KM.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: