Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog DEMOS-a “Očekujem da budemo treća stranka po snazi u Banjaluci”

Boran Bosančić je u aprilu ove godine izabran za predsjednika Gradskog odbora DEMOS-a u Banjaluci. U zadnjih nekoliko mjeseci izabrano je novo rukovodstvo Gradskog odbora, kao i druga radna tijela.

’’Od prvog dana smo se uhvatili u koštac sa problemima i zahvaljujuići odlučnosti i posvećenosti naših članova, znatno smo ojačali stranačku infrastrukturu i to je već sada vidljivo. U skladu sa našim planovima, već smo krenuli intezivno sa pripremama za predstojeće lokalne izbore. Vjerujem da smo spremni i da ćemo ostvariti još bolje rezultate nego na prethodnim izborima. Naš cilj je da budemo treća stranka po snazi u Banjaluci. Čelni ljudi organizacije već rade u punom kapacitetu, a pristupaju nam i drugi članovi od kojih će neki biti i kandidati na narednim lokalnim izborima. Imamo kadrove koji mogu da vode kompletnu Gradsku upravu, od predsjednika Skupštine Grada, pa do direktora javnih ustanova i preduzeća’’, kaže Bosanić.

Zadnje tri godine dosta je bilo optužbi između gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i skupštinske većine. DEMOS je dio skupštinske većine. Kako vi vidite ono šta je urađeno u Banjaluci u ovom periodu?

BOSANČIĆ: Bez obzira na političke razlike, važno je pogledati rezultate koji su postignuti u ovom trogodišnjem periodu. U okviru skupštinske većine, DEMOS je imao priliku aktivno učestvovati u donošenju odluka, koje se uticale na razvoj Banjaluke. Naravno, mnogo je tu još problema koji se moraju što prije riješiti. Tu naravno mislim na rješenje problema ’’Akvane’’, zatim tu je problem i sa redukcijom vode koja je uvedena u pojedinim banjalučkim naseljima. To su samo neki od problema, a važno je da se što prije krene u njihovo rješavanje. Takođe, mnogi Banjalučani se žale na gužve u saobraćaju i nedostatak parkinga, pa zbog toga što prije treba biti urađena studija koja će nam pokazati kako da te probleme riješimo. Banjaluka mora biti čistija, uređenija,zelenija sa uređenim obalama Vrbasa. Jedna od ideja ove strukture gradske vlasti bila je transparetnija gradska uprava, a zašto su i dobili podršku birača, a vrlo brzo se odustalo od takvig načina rada.

Imali smo u BiH veliku političku krizu izazvanu zbog problema oko Ustavnog suda BiH, nekim odluka tog suda, ali i blokadom popunjavanja Vijeća ministara. Međutim, na sastanku koji je održan u ponedjeljak dogovoreno je rješenje većine pitanja. Kako vi vidite, kao generalni sekretar DEMOS-a, rezultate ovog sastanka?

BOSANČIĆ: Mi smo dio vladajuće koalicije i podržavamo rješenje ovog problema. Bitno je da će već 22. avgusta biti izabran novi ministar finansija, a koji dolazi iz Republike Srpske. Takođe, usaglašen je i set evropskih zakona, a o kojime ća se razmatrati na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Bitno je da se svi problemi rešavaju dijalogom, a ne pozivanjem na sukobe, a koje sve češće možemo čuti od pojedinih političara iz FBiH. Dajemo punu podršku predjsedniku Dodiku u zaštiti interesa Republike Srpske, jer smatramo da vodi ozbiljnu i odgovornu nacionalnu politiku.

Cijeli region, pa i Republike Srpsku, ovih dana pogodilo je jako nevrijeme, koje je nanijelo velike štete. Kako pomoći poljoprivrednicma koji su preživjeli velike gubitke, ali i građanima čija je imovina uništena?

BOSANČIĆ: Osim nevremena, pojedini privrednici i gazdinstva su pogođeni i pojavom svinjske kuge i našli su se u ozbiljnim finansijskim problemima. Vjerujem da će Vlada Republike Srpske izaći u susret svima koji su pogođeni nevremenom i pomoći im u saniranju štete. Treba naći što bolje rješenje kako bi poljoporivredni proizvođači mogli što prije popraviti plastenike, ali korisno bi bilo i donijete određene smjernice kojima bi se tržni centri u Republici Srpskoj obavezali da od poljoprivrednika kupju proizvode i tako im pomognu u oporavku i da što prije stanu na noge.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: