“Bio jednom jedan lav” u Kini

Dječije pozorište Republike Srpske učestvovaće krajem aprila na prestižnom kineskom festivalu u Ksijanu gdje će izvesti predstavu “Bio jednom jedan lav”, u režiji Nikole Bundala, na poziv iz Kine, što je veliko priznanje za uložen trud ovog ansambla, istakli su u Pozorištu.

Ansambl nacionalnog teatra ovu predstavu će izvesti u gradovima Ksijan i Baoji, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Srpske.

“Tim povodom, danas je održan operativni sastanak cijelog tima – umjetničkog ansambla i tehnike, kako bi organizacija ovog važnog putovanja bila blagovremena, odnosno kako bi nacionalni teatar na najvišem nivou reprezentovao umjetnost za djecu Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Iz Dječijeg pozorišta istakli su da je to treći ovogodišnji međunarodni poziv upućen na adresu ovog teatra, nakon zvanične selekcije za festival “U koferu” u Lomži u Poljskoj i Druge Novosadske pozorišne igre u Srbiji.

Međunarodni pozorišni festival za djecu u Ksijanu je jedan od najvećih pozorišnih festivala u Kini i svake godine poziva više od 15 pozorišnih grupa iz cijelog svijeta da učestvuju na ovom festivalu.

Održava se od 2016. godine, u organizaciji Opštinskog biroa za kulturu i turizam Ksijan i Grupe za scenske umjetnosti. Domaćin je Dječije umjetničko pozorište Ksijan koje je do danas ugostilo ukupno 137 produkcija iz 20 zemalja širom svijeta, sa 557 predstava.

Tokom boravka u Kini, gdje će biti održan i Međunarodni forum o lutkarstvu, protokolom je predviđeno i predstavljanje ukupnog rada i kapaciteti Pozorišta, kao institucije, a glumci Đorđe Janković, Svjetlana Andrić, Zorana Šuman i Nikola Milaković će sa kolegama iz cijelog svijeta, učestvovati u lutkarskim radionicama.

“Ovim se, nakon 2018. godine, kada je Dječije pozorište Srpske sa predstavom `Folklorna magija` gostovao u regiji Don Guan, odnosno nakon dvije godine korone, nastavlja snažno utemeljena saradnja sa Kinom u kojoj su umjetnici Republike Srpske visoko cijenjeni i rado viđeni gosti”, navodi se u saopštenju.

Izvor: N.N.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI