Bez listi čekanja za vrtić

Grad Banja Luka je preduzeo brojne aktivnosti i mjere koje za cilj imaju podršku određenim kategorijama stanovništva, a koje će se u određenom smislu pozitivno odraziti i sa demografskog aspekta.

Tako su, po prvi put u istoriji svi banjalučki osnovci dobili besplatne udžbenike, a od novembra srednjoškolci i studenti iz porodica sa četvoro i više djece imaće besplatan javni prevoz.

Po prvi put, Grad će subvencionisati i privatne vrtiće za šta su sredstva planirana predloženim rebalansom gradskog budžeta. Realizacijom ovakve politike, za manje od godinu dana riješile bi se liste čekanja za smještaj u vrtić, odnosno svako dijete imalo bi svoje mjesto u predškolskoj ustanovi.

Važna mjera Grada koja slijedi, a za šta su takođe sredstva planirana rebalansom, jeste finansijska podrška porodiljama odnosno svakoj nezaposlenoj majci, kao i povećanje tj. dodatak na platu ukoliko je zaposlena.

Od drugih mjera populacione politike, izdvajamo sufinansiranje vještačke oplodnje koje se provodi već više godina, a u okviru ovogodišnjeg programa – podršku Grada dobili su svi zahtjevi koji su ispunili uslove konkursa, za šta je iz budžeta izdvojeno 60.000 KM.

Kako bi se objedinile različite politike, mjere i akcije u cilju demografskog razvoja najvećeg grada u Republici Srpskoj, Grad Banja Luka je pokrenuo izradu Strategije demografskog razvoja grada.

Prvi korak jeste imenovanje tima za izradu ovog planskog dokumenta, a odluka o tome naći će se na sjednici Skupštine grada Banje Luke zakazanoj za 21. septembar ove godine.

Kako je istaknuto u obrazloženju pomenute odluke, Strategijom Grad namjerava doprinijeti utvrđivanju prioritetnih aktivnosti usmjerenih ka ostvarenju ključnih strateških ciljeva, poput porasta broja novorođene djece ili prirodne revitalizacije stanovništva, te zaustavljanja vanjskih migracija, a prije svega radno-sposobnog stanovništva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI