“Betoniranje” parka “Mladen Stojanović” podijelilo Banjalučane

U toku je renoviranje parka “Mladen Stojanović” u Banjaluci te, iako je planirano da po završetku radova zasija u novom ruhu, njegovo trenutno popločavanje izazvalo je podijeljena mišljenja mještana grada na Vrbasu.

Naime, radovi u parku su svakodnevni, a sve je to u cilju pripreme ovog lokaliteta za predstojeći teniski turnir koji je najavljen za april ove godine.

Upravo zbog toga, dio građana pozdravlja ove radove, smatrajući ovo odličnim potezom za grad. Sa druge strane, i dalje dosta mještana i starosjedilaca poručuje da “nam je betona previše”.

Mještani koji pozdravljaju ovu ideje žele bolji izgled parka, te ga smatraju neophodnim ako će Banjaluka biti domaćin ovako velikog i značajnoj teniskog događaja.

“Ovo mnogo znači za Banjaluku. Ovaj turnir treba da dočekamo spremni i na najbolji mogući način”, kazao je jedan Banjalučanin.

Sa druge strane, drugi se brinu, jer misle da će ovo pokrenuti trend betoniranja parkova i zelenih površina.

“Svijet ide ka očuvanju prirode, a mi i dalje betoniramo”, poručila je mještanka koja svakodnevno prolazi ovim parkom na putu prema poslu.

Kako kaže, park je bio spreman za obnovu, ali ne nauštrb njegovih zelenih površina.

“Ovaj park je bio posljednja zelena oaza u širem centru grada. Umjesto da ozelenjavaju grad, uporno smanjuju i ono malo zelenila što nam je ostalo”, kazala je ona.

Kako su kazali iz Centra za životnu sredinu za “Nezavisne”, betoniranje u parkovima generalno nije preporučljivo.

“Beton nije pogodan u bilo kojoj prirodnoj sredini”, kazala je Milica Končar, čija su specijalnost biodiverzitet i zaštićena područja u CZZ-u.

Kako kaže, mora se biti obazriv kod popločavanja velikih zelenih površina i treba izbjegavati linije koje presijecaju površine.

“Ne treba da dovodimo betoniranje u park koji je bio zadnji veći park u gradu”, kazala je Končareva, ističući da parkovima treba da vlada što prirodniji izgled.

Naročito naglašavaju da se ne smije betonirati oko drveća, jer ovo u značajnoj mjeri šteti samom drvetu.

Podsjećamo da je grad, radi uređenja ovog parka, njegovog pripremanja za turnir i njegovu kompletnu obnovu morao da izdvoji 15 miliona KM. Na deset miliona KM grad planira da digne kredit, a kako je u više navrata kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, ova sredstva neće se uliti samo u organizaciju turnira, nego u brojne sadržaje parka koji će ostati gradu.

Izgled buduće dvorane i parka
Gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da je izgradnja dvorane velika investicija za grad, naglašavajući njen multifunkcionalni karakter.

“Dvorana je planirana da bude izgrađena u više etaža. Dvije treba da budu pod zemljom, a jedna iznad zemlje. Kada je budete gledali, imaćete osjećaj da je svega četiri-pet metara visoka, jer je zapravo dobrim dijelom pod zemljom.

Kako dodaje, biće prostora za sve sportove, za stoni tenis, za teretanu, a i potencijalno prostora da se smjeste neka udruženja.

Ovo su zasad jedine pojedinosti “koje je spreman da iznese vezano za dvoranu” te, kako je kazao, ostatak će otkriti kasnije.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI