Besplatno testiranje na viruse hepatitisa B i C u UKC RS

Zaposleni u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske organizuju danas besplatno, anonimno i dobrovoljno testiranje na viruse hepatitisa B i C povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv virusnih hepatitisa, saopšteno je iz UKC.
Procjenjuje se da u svijetu 325 miliona ljudi živi s virusnim hepatitisom B i C, a da više od 290 miliona (odnosno devet od 10) nema saznanja o svojoj bolesti.
U saopštenju se navodi da se organizovanjem akcija besplatnog testiranja podiže svijest o ovim hroničnim bolestima jetre, kako medicinske tako i opšte populacije, kao i o značaju same prevencije.

Ovogodišnji slogan i ključne poruke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) povodom Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa jeste “Pronađite milione koji nedostaju”. Globalna kampanja koju sprovodi SZO svake godine ima glavni cilj – eliminaciju virusnih hepatitisa do 2030. godine – navodi se u saopštenju.
Iz UKC podsjećaju da u Klinici za infektivne bolesti od 1. juna 2007. godine, radnim danima od sedam sati do 15 časova, radi Savjetovalište za hepatitise B i C i HIV infekciju u kojem se sprovodi dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na ove viruse, kao i savjetovanje prije i poslije testiranja, te psihosocijalna podrška osobama koje žive sa hroničnim hepatitisom B i/ili C, HIV/AIDS-om, kao i osobama iz njihovog okruženja.

Testiranje za sve zainteresovane građane biće obavljeno brzim rapid testovima u prizemlju Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske (lokacija Paprikovac) u ambulanti broj 47 od sedam sati do 19 časova.

Izjave za medije su planirane u 11 časova u holu Klinike za infektivne bolesti.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI