Besplatno testiranje na HIV u UKC RS

Od posljedica AIDS u Republici Srpskoj do sada je umrlo 20 oboljelih osoba, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.
U okviru obilježavanja Dana borbe protiv HIV/AIDS, Klinika za infektivne bolesti UKC 28. novembra organizuje besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV.

Testiranje će biti brzim, rapid testovima,a svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti, od osam do 19 časova.
– Medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti nizom aktivnosti obilježiće Dan borbe protiv HIV/AIDS, s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije oboljelih od ove bolesti. Mobilna ekipa medicinskog osoblja iz organizovaće besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u studentskom domu – Paviljon IV, 29. novembra, u periodu od 11 do 14 časova. Takođe, 29. novembra biće organizovana predavanja za studente medicine na istu temu – saopštili su iz UKC.

Virus se najčešće prenosi seksualnim putem, a nešto rjeđe zaraženom krvlju. Prenosi se sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Virus se ne može prenijeti uobičajenim socijalnim kontaktima, niti putem životinja.

Simbol borbe protiv HIV/AIDS je crvena vrpca, koja je širom svijeta postala prepoznatljiv znak solidarnosti sa zaraženim i oboljelim osobama.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI