Besplatna edukacija na internetu

Ko još razmišlja o masovnoj besplatnoj edukaciji građana Banjaluke i Republike Srpske?

Ne tako davno, kada ste ujutru uključili televizor, pa sve do udarnih večernjih termina, sa ekrana su nas zabavljale starlete, bivši osuđenici ili folk zvijezde u pokušaju. Obzirom da je to vrijeme iza nas kao i činjenica da organizovanost jedne države se može mjeriti sa tim koliko ima organizovanu obrazovnu i kulturnu politiku, donosim jednu priču o novoj vrsti obrazovanja koja ima veliki potencijal i u Republici Srpskoj.

Elektronsko učenje (e-Učenje ili e-learning na engleskom) postoji od kada postoje i prvi računari, zato ne čudi ova moja inicijativa da se prenese učenje sa klasičnog učenja na e-Učenje. Prednosti i mogućnosti korišćenja e-Učenja kao metodologije su neiscrpne, na vama je da ih iskoristite.

Navešću neke:

Finansijski efekat – Jednostavno rečeno – manje trenera, manji troškovi za put, smještaj i hranu učesnika treninga. Iako je početna investicija znatno veća od provođenja klasičnog treninga, dugoročna isplativost je evidentna. Ujedno, zaposlenici ne moraju izostati s posla tokom jednog ili dva dana, što svakako ide u prilog štedljivosti ovog pristupa. e-Učenje omogućava upravljanje budžetom kroz kreiranje sadržaja koji ne treba trenera ili facilitatora, a dostupan je svima ili onima kojih se to tiče.

Povećava produktivnost – Uvođenjem novih elemenata u proces učenja, osvježava se kvaliteta učenja i sam proces postaje zanimljiviji, dok zaposlenici žele biti uključeni u novo iskustvo. Digitalno učenje ima efekat na poslovne rezultate jer trenira radnu snagu efektivnije i optimizuje ciljeve učenja što dovodi do lakše evaluacije treninga, poboljšanja tzv. mekih vještina, zadovoljnijih zaposlenika i povećanja produktivnosti.

Lakše odgovara na potrebe organizacija – Pojam cjeloživotno učenje je postao poznat pa ga ne treba posebno predstavljati. Međutim, kako tehnologija napreduje, poslovanje postaje sve dinamičnije, a učenje novih vještina, znanja ili alata mora biti dostupno svima, fleksibilno, svrsishodno i brzo. Digitalno učenje odgovara na sve navedene uslove. Prilagođeno je svima, učiti može svako bez obzira na prethodna iskustva, a sadržaju je moguće pristupiti sa bilo koje lokacije. Sadržaj se izrađuje prema specifičnim potrebama organizacija, a trening se implementira brzo i lako, kako bi zaposlenici što prije naučili koristiti novi softver, nove procedure ili slično.

Banjalučka e-Učionica na adresi www.test.rs.ba prepoznala je mogućnosti elektronskog učenja u svim fazama kreiranja sadržaja za e-Učenje. Upravo iz tog razloga, na Moodle softveru napravljena je:

Prva besplatna virtuelna učionica u Banjaluci i Republici Srpskoj po principu MOOC (Massive Open Online Course),

 

Uveden je razvoj digitalnog sadržaja,

Kreirana je banka pitanja i odgovora koja na dan 05.06.2017 sadrži 22 kursa sa 4000 pitanja i odgovora, za sljedeće stručne oblasti:

  1. Računovodstvo, finansije i revizija
  2. Javni/Stručni ispit
  3. Javne nabavke
  4. Vozački ispit
  5. Gender test
  6. U planu je još mnogo toga…

Kako je kontinuirano ulaganje u razvoj ljudskog kapitala najveća konkurentska prednost, sada je pravo vrijeme da se i građanima Banjaluke ali i Republike Srpske predstavi ovaj sistem za elektronsko učenje koji može biti prilagođen i potrebama konkretnog poslovnog subjekta.

Ko se može registrovati?

Danas, kad je tempo života izuzetno ubrzan, korisnici često nemaju vremena doći na edukaciju i potrošiti radni dan na seminar. Ovakva platforma čini znanje dostupno svima kojima je to potrebno, s bilo kojeg mjesta na svijetu gdje postoji pristup internetu.

Programerima je ostavljena mogućnost stvaranja modula za proširivanje funkcionalnosti. Tako danas postoje hiljade raznih dodataka, kvizova, izvještaja i ostalih elemenata koji proširuju sistem i čine ga još upotrebljivijim i prilagodljivijim za svako okruženje i priliku.

Registrujte se i uradite vaš prvi test na www.test.rs.ba

Facebook stranica: https://www.facebook.com/test.rs.ba/

Autor:Dejan Majkić

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: