Beskućnicima potreban negativan test za smještaj

Broj beskućnika u prihvatilištima se povećava u zimskom periodu, kada dolazi hladnije vrijeme s padavinama, ali ove godine zbog pandemije, da bi neko bio smješten na toplo, treba mu negativan test na virus korona, ističu iz centara.

Nada Jukić, glavna sestra u Gerontološkom centru u Banjaluci, u sklopu kojeg se nalazi Prihvatni centar, kazala je da bi beskućnik bio smješten mora da posjeduje negativan test.

“Ako ne može PCR test, onda mora imati barem brzi test, jer moramo voditi računa ko nam ulazi u ustanovu. Trenutno imamo tri lica koja su zatečena u skitnji i koja su smještana kod nas”, kazala je Jukićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, u zimskom periodu, kada su temperature niže, uvijek bude veći broj lica smještenih u prihvatne prostorije, ali kako kaže, sada je zbog pandemije virusa korona otežan smještaj lica zatečenih u skitnji.

“Sada je situacija totalno drugačija. Lica koja treba da se smjeste u naše prostorije moraju prvo da odu do Doma zdravlja da urade brzi test i ako su negativna, primićemo ih, jer u slučaju da je lice pozitivno, ide u bolnicu”, objasnila je Jukićeva.

Kako kaže, svi koji dođu u prihvatilište, bilo samostalno ili s preporukom, dobiju istu uslugu kao i stalni stanari Gerontološkog centra.

“Svim korisnicima obezbijedimo smještaj, hranu, zdravstvenu njegu i zaštitu, usluge socijalnog radnika i kulturno-zabavnog života”, rekla je Jukićeva.

Objašnjava da po protokolu lica u prihvatilištu mogu ostati pet dana, ali da postoje situacije kada im se odobri i duži ostanak.

“U situacijama kada nam dođe nepoznato lice moramo istražiti ko je, odakle je i da li ima srodnike, a to nekada traje dugo i u tom slučaju oni moraju da ostanu dok god se ne utvrdi identitet. Tada se ili vraćaju porodicama ukoliko ih imaju ili u ustanovu ako su tu ranije živjeli. Oni bez podrške porodice ili sredstava idu na trajni smještaj”, objasnila je Jukićeva.

Miroslav Subašić, predsjednik Udruženja “Mozaik prijateljstva” u Banjaluci, ističe za “Nezavisne” da ovo udruženje od prošle godine u svom sklopu ima dnevni centar za beskućnike te da je jedan period on bio zatvoren zbog pandemije.

“Odnedavno smo ga ponovo otvorili, ali na taj način da primimo jednog do dva čovjeka, uz naravno poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Damo im da jedu, okupaju se, ugriju se, a u slučaju da primijetimo da osoba ima neki zdravstveni problem, odmah zovemo Hitnu pomoć”, kazao je Subašić.

Iz prijedorskog Centra za socijalni rad ističu da oni imaju prihvatnu stanicu gdje zbrinjavaju lica koja su zatečena u skitnji na 72 sata, ali da trenutno ne primaju korisnike.

“Nedavno samo imali reviziju koja je utvrdila da prihvatana stanica nije regulisana Statutom, tako da smo morali raditi izmjenu Statuta, ali s obzirom na to da to mora ići na Skupštinu grada, sada čekamo da Skupština zasjeda pa da možemo da krenemo s primjenom”, kazali su iz Centra za socijalni rad.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: