Banjaluka u maju- 12 razloga za posjetu i uživanje

Destinacije kao što je Banja Luka su još uvijek neotkriveni biseri. Različiti zabavni, promotivni, sportski i muzički događaji, su postali svakodnevica ovog Grada na obalama tirkizno zelenog Vrbasa, zbog kojih ćete poželjeti da se jeftino smjestite u gradu i iskreno se radujete proljeću.

Cijeli niz manifestacija u dva udarna proljetna mjeseca, aprilu i maju, traže od vas da se prepustite trenutku, da planirate vaše vrijeme kvalitetno i da se fantastično osjećate jer ste otkrili nešto novo u gradu koji dobro poznajete ili ga otkrivate po prvi put. Banja Luka zna da nagradi ljubitelje zanimljivih događaja.

April je već iza nas, gazimo uveliko preko latica koje nam Maj prosipa svako jutro kada izađemo na svjež, topao, (pro)ljetni dan, koji prosto traži da protrljate ruke i kažete sebi i svima oko sebe – idemo! Gdje!?

Mislim da vam tu možemo pomoći:

1. Međunarodna konferencija turizma i investicija “Banja Luka 2018”

Konferencija na kojoj će Banja Luka pokazati svoje potencijale i na kojoj će se diskutovati o novim idejama i trendovima u razvoju turizma kod nas, u regionu, ali i u svijetu, počinje 10. Maja u Banskom dvoru i trajaće dva dana.

Prilika je to za iskorak u planiranju razvoja Banja Luke, njene turističke ponude, u koju obavezno ulazi kulturna ponuda, vjerski spomenici i objekti, prirodne cjeline, gastro ponuda domaćih vrijednosti naše kuhinje, ali i privredna i ponuda našeg znanja koje Banja Luka njeguje decenijama.

Treba se umrežiti u industriji turizma. Nema bolje prilike od ove. Garantuju to i eminentni, provjereni, praktični i uspješni govornici i panelisti na konferenciji: Milena Pavlović (Zepter Passport, Banja Luka), Goran Ćorić (Marketing agnecija Support, Banja Luka), Nada Kuzmanović Savičić (Hotel Courtyard by  Marriott, Banja Luka), Nemanja Milenković(Brend menadžer -Exit Novi Sad), Jelena Stanković (PR Turistička organizacija Beograd), Prof.Dr Dragan D. Luković(stručnjak za brendiranje gradova), David Ponnet (Thomas Cook Ltd. – Ghent, Belgija), Maja Župan (Toursimnet, Slovenija-Bled), Daniel Samardžinski (JSP Tours- Skopje-Makedonija) i brojni drugi.

Dođite i uživajte u turističkoj ponudi Banja Luke, a na konferenciji pogledajte planove za budućnost industrije turizma.
Vidi i http://tourisminvestmentsbl.com/

2. Banjalučki polumaraton i Vivia Run&More Weekend festival

4 Banjalučki (m:tel) polumaraton (pisali smo o njemu više na ovom linku) održava se od 11. do 13. Maja na ulicama Banja Luke.

Preko 40 zemalja na vrhunskom događaju šireg društvenog, ne samo sportskog značaja. U danima rezervisanim za ovaj događaj predviđeno je održavanje, pored glavne trke, i G-Drive štafetne trke, zatim Nektar Fun Run – trke zadovoljstva, Balans+ School Run – trke za školarce (prvi put na polumaratonu) i Tropic Bambini maratorana – dječije trke. Očekuje se preko  20 000 učesnika i posjetilaca koji će potražiti smještaj u gradu na Vrbasu, kako bi uživali u programu sportskog i zabavnog karaktera.

Posebna poslastica za sve posjetioce i učesnike 4 Banjalučkog polumaratona  je  izuzetno sadržajan festival, u koji polumaraton prerasta ove godine, prepun edukativnih, promotivnih i zabavnih sadržaja.

Party time je od 11. do 13. Maja, sa vrhunskim  bendovima, DJ-evima, trubačima, rafting (opciono) + partiji širom Grada i u tvrđavi Kastel:

  • Teen party – petak, 11. maj (15:30h do 17:30h), tvrđava Kastel;
  • Bambini svirka – petak, 11. maj (18h do 19h), tvrđava Kastel;
  • DJ – petak, 11. maj (17:30h do 18h/19:30h do 20h), tvrđava Kastel;
  • Svečano otvaranje “Vivia Run&More Weekend-a” – petak, 11.maj (20h do 21h), tvrđava Kastel;
  • Pita party – petak, 11. maj (21h do 22h), tvrđava Kastel;
  • Party time dobrodošlice i koncert benda Cubismo – petak, 11. maj (22h do 01h), tvrđava Kastel;
  • Trubači – subota, 12. maj (09:30h do 11h), Trg Krajine;
  • Live svirka – subota, 12. maj (12h do 13:30h), tvrđava Kastel;
  • Rafting – subota, 12.maj/nedjelja, 13.maj (14h do 19h/10h do 17h), Kanjon Vrbasa;
  • Party Tomcraft i Bang La Decks – subota, 12. maj (21h do 01h), tvrđava Kastel.

Pogledajte i http://www.banjalukamarathon.com

3. Đurđevdanski festival dječje pjesme, 25. po redu

25. Đurđevdanski festival je u našem gradu! Ovaj jubilej će svakoko obilježiti muzičke događaje u Maju u Banja Luci. Održava se 11. Maja, od 20 časova i 15 minuta, a mjesto održavanja je od ranije poznato – Sportska dvorana “Borik” u Banjaluci.

Djeca pjevaju Republici Srpskoj – tako je bilo nekada, kada je održan prvi festival ove vrste kod nas i tako je i danas kada to radimo već 25 put. Pjesma ne prestaje i to dječija pjesma, iz onih malih srca koja sva trepere pred životom i publikom pred njima.

Za ovaj dječji festival u proteklom periodu u regionu napisano je više od četiri stotine kompozicija. Od početka su postavljeni visoki profesionalni standardi. Kompozicije i soliste biraju komisije u kojima su kompozitori, muzički pedagozi, muzički producenti i urednici. Kompozicije se prema glasovnim mogućnostima i karakteru dodjeljuju malim solistima.

Đurđevdanski dječiji festival je od 2005. godine postao internacionalni festival, na kojem učestvuju i djeca iz Evrope i iz drugih dijelova svijeta.

25. Đurđevdanski festival je selektovao 16 kompozicija, koje će pjevati 23 djece iz RS, BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Italije i Rusije.

Kada djeca pjevaju čovječanstvo mora da sluša.

Pogledajte i http://djeca.rtrs.tv

4. Drugi koncert “Barcelona Gipsy balKan Orchestra”

World Music scena u Banja Luci! Ponovo. Drugi koncert već svjetski poznatog “Barcelona Gipsy balKan Orchestra” – BGKO održaće se u Gradskom pozorištu „Jazavac“ 16. maja od 20 časova.

Muzika je strast. I za one koji je stvaraju i za one koji slušaju. BGKO ima tu strast stvaranja dobre muzike koja oduševljava na prvo slušanje.  Zato i jesu jedan od najuticajnijih predstavnika World Music scene u Evropi.

Spojili su mnogo pravaca i muzičkih stilova da bi dobili svoj, ali kakav je to mix! Jedinstven, neponovljiv osjećaj slušanja tradicionalne „Ashkenazi“ jevrejske muzike, romske muzike i džeza. Sve to začinjeno sa specifičnim zaboravljenim regionalnim muzičkim stilovima, specifičnih boja zvuka šrom Istočne Evrope.

Poosebna inspiracija im je muzička scena Barselone, tako da vas njihov performans  vodi od latino – američkih melodija, tradicionalnih katalonskih i srednjoistočnih muzičkih bravura, pa sve do elektronske džez muzike i fuzije rocka i kantri muzike.

Sastav je takođe šaren kao i muzika koju nose sasobom, tako su članovi grupe iz Srbije, Italije, Francuske, Španije, Grčke i Ukrajine.

Sve je dopušteno u ljubavi i muzici. Uživajte!

5. Finale Kupa Grada Banjaluka

Fudbalska groznica trese ove godine cijeli svijet. Rusija je domaćin Svjetskog fudbalskog prvenstva i taj medeni mjesec će biti najveći poklon svim navijačima širom planete. Poklon koji priželjkuju navijači Borca, odnosno Krupe stiže nešto ranije.

Naime, fudbaleri Borca i Krupe odmjeriće svoje snage i snagu svojih navijača u finalu Kupa Grada Banjaluka, na Banjalučkom Gradskom stadionu, 17. maja ove godine.

Borac je dobio Željezničar, a Krupa je bila bolja od Krajine , te im slijedi međusobni okršaj, kao i prošle godine, a tada je slavio Borac, nakon penala.

Rusija je daleko i ako niste i ako jeste obezbijedili karte za odlazak tamo, dođite da navijamo u finalu Kupa Grada Banja Luka, lopta je okrugla i neka pobijedi bolji!

6. Banjalučki festival cvijeća 2018

Došlo je vrijeme i za cvijeće 🙂

Nema zima tu moć da nas zarobi trajno, mada ponekad izgleda tako, pa žudimo za Suncem i toplim danima, ali…da nema hladnih dana ne bi znali kako su nam lijepi ovi proljetni, topli dani koji bude sve životne sokove, pa i one biljne.

Zato Prvi Banjalučki festival cvijeća!

Zabilježite u vašem kalendaru dane od 17. do 19. maja  ove godine, mjesto održavanja u Domu omladine Banja Luka.

Grad Banja Luka je organizator, a cilj je prije svega napraviti manifestaciju u kojoj je uživanje u ljepoti osnovni kriteriji. Vrijeme je da ljepota dobije svoj izraz u najljepšim cvjetnim aranžmanima koje proizvođači žele da nam predstave na ovom festivalu.

Banja Luka je „grad zelenila“ ali njena pejzažna arhitektura i hortikultura će tek da dobije na svojoj promociji, a ovo je sjajna prilika za to.

Grad je uputio opšti poziv svim zainteresovanim za učešće na festivalu.

Mi vas pozivamo da pogledate cvijeće, biće to ljubav na prvi pogled.

7. Drugi Ćevap fest

Vrijeme: 18. i 19. Maja 2018.
Mjesto: Na parkingu ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Prvi smo imali u Januaru, vrijeme je za Drugi, tradicionalni, već u Maju! Očito je da ćemo do kraja godine imati još dva ovakva festa, ali neka, ćevap je takav – druželjubiv i okuplja nas za istim stolom slaveći našu potrebu za dobrom hranom.

Ovog Maja se prijavilo 9 banjalučkih ćevabžinica, ali se očekuje i veći broj prijava. Naravno za sve informacije na raspolaganju vam je zvanični promoter ove manifestacije Nebojša Kuštrinović, koji intenzivno lobira za masovnije učešće ćevabdžinica i što veću posjetu.

Ćevap je tradicija. Ćevap je turistički brend. Ćevap je kulturni i kohezioni element našeg društva. Zato ga volimo.

8. Banjalučki bijenale 2018

Pijanističko takmičenje, šesto po redu, međunarodnog karaktera, u organizaciji Muzičke škole “Vlado Milošević”, biće održano od 18. do 21. maja u Kulturnom centru Banski dvor.

Učešće na Banjalučkim bijenalima je ostavrio veliki broj učesnika i učesnica iz Italije, Austrije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Broj učesnika raste iz godine u godinu pa je tako na prošlom takmičenju taj broj bio preko 250 učenika i studenata.

Žiri je posebno selektovan od stručnih eminentnih profesora i svjetski priznatih pijanista s prostora bivše Jugoslavije i iz inostranstva.

Banja Luka se na ovaj način pridružila gradovima koji podržavaju i promovišu mlade i perspektivne umjetnike, te je ustanovljena i posebna nagrada u čast profesorice Nevene Popović, za najperspektivnijeg mladog pijanistu, koja će nositi njeno ime. Profesorica Popović je u najvećoj mjeri zaslužna za pokretanje ovog takmičenja.

Mladi i talentovani pijanisti će se takmičiti u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke i dva klavira).

Ovo je događaj koji inspiriše. Budite dio njega.

9. Krafting – Banjalučki festival zanatskog piva

Pivo ima bogatu tradiciju proizvodnje u skoro svim zemljama svijeta. Naša zemlja nije izuzetak, naprotiv. Trend koji je vladao ranije – zanatska prozvodnja piva, u manjim raznovrsnim serijama, prije osavremenjavanja i masovne proizvodnje piva u velikim fabrikama koju je omogućila tehnologija, vraća se opet u modu i traži i nalazi svoje ljubitelje. Jer, budimo iskreni, ljubitelji piva zaista pokazuju ljubav prema pivu i ne stide se toga.

Tako je sa svakom iskrenom ljubavi. A ova se razvija u dobrom pravcu. Biraju se najbolje sirovine: voda, ječam (slad), hmelj i kvasac i vrše opiti nad njegovim filtriranjem odnosno nefiltriranjem i dobijaju najbolji mogući ukusi koje jedna zanatska proizvodnja može da nam pruži.

Treba znati u svakom trenutku da je blagotvoran učinak piva bio prepoznat još u starom Egiptu, gdje je pivo bilo obaveznim dijelom ručka majstora i irgeta na izgradnji piramida kako bi vratili snagu nakon napornog rada?

Zato je ulaganje u vrijeme provedeno sa pivom tako zdravo za nas i zato Udruženje malih zanatskih pivara “Krafter” organizuje Treći Krafting – Banjalučki festival zanatskog piva, 19. maja sa početkom u 18 časova na vodenom parku “Akvana”.

Ovo druženje postaje tradicionalno. Obezbjeđuje se sve veći broj domaćih kraftera (više od 15), a kao i prošle godine biće služeno i specijalno festivalsko pivo.

Cijeli događaj se budno prati i u regionu i podršku će dati i gosti iz okruženja sa svojim brendovima zanatskog piva.

Pivo i druženje imaju i svoj muzički izraz, a ovoga puta najavljen je nastup benda “Transfer blama”.

Ako ste za kvalitet sastojaka, posebno izražen ukus i posebnu tehniku spremanja piva, onda je ovo festival za vas, a bogami i za nas. Vidimo se i Živjeli !!!

10. Vinosaur

Vino spaja okuse i ljude. Vino je kulturno dostignuće kojem težimo svim našim čulima. To je igra za one koji se ne boje ljepote igre.  O vinu se mnogo priča ali se priča nikada ne iscrpi.

Njegova starost je legendarna. Njegova istinitost takođe. Ako generalizujemo stvari za vino ćemo reći da je u pitanju piće  nastalo alkoholnim vrenjem mošta svježeg grožđa plemenite vinove loze. Međutim vino je mnogo više od toga, cijela filozofija života.

Darujte ga ili častite dragog gosta ili gošću, okrijepite umorne, probudite  pospane, ohrabrite nesigurne i obradujte  potištene. Biće vam zahvalni.
Kult vina star je koliko i čovjek, njegov je vjerni pratilac u sreći i tuzi, od rođenja do ponovnog rođenja, sudbonosno je.
Enolozi uče kako da ga opišu ali im stalno izmiče onaj ultimativni epitet jer poznati nisu dovoljni, mada se ponekad sa samo dvije riječi može mnogo reći: ljubav i poezija.

Zato je bitno kušati vino, uživati u njemu, a izvanrednu priliku imaćemo na 11TH INTERNATIONAL WINE & GASTRO FEST – Vinosaur, u periodu 24. i 25. Maja, u srcu toka smaragdnog Vrbasa, u ambijentu koji kao i vino spaja prirodu i tehnologiju – “Ostrvo – Stara Ada”.

Biće to pravi festival dobrog vina i dobre hrane. Dodaćemo samo još jednu preporuku za vino: pijte ga uvijek u dobrom društvu i biće vam dobro.

Pogledajte i http://www.vinosaur.com

11. Moto fest Banja Luka 2018

Motori! Motori! Mooootoooriiii! Hit „Divljih Jagoda“ nezaobilazana je muzička podloga moto-susreta i festivala. Tako će biti i ove godine na Drugom Moto Festu u organizaciji Moto Kluba Stršljen.

Muzički i drugi sadržaji su posebno birani, te iako neće biti „Divljih Jagoda“, siguran provod, dobra zabava i druženje su imperativ i ovog puta.

Banjalučka tvrđava Kastel će biti mjesto gdje će se održati ovogodišnji Moto fest, 25. i 26. maja. Sadržaj festivala će opet obogatiti i Moto sajam koji će okupiti najpoznatije svjetske moto brendove: „Ducati“, “Yamaha”, “BMW”, “Peugeot”, “Moto Guzzi”, “Polaris”, “CF moto”, “Gilera”, “Aprilia”, “Piaggio”, “Vespa”, uz izlagače i proizvođače prateće moto opreme.

Očekuje se učešće velikog broja bikera iz cijelog regiona, buka će se dizati visoko, visoko, do prvih oblaka sigurno, a 3 do 4 hiljade motora koji će proći ulicama Banja Luke će biti prizor za pamćenje!

Pored grmljavine motora na ovom Moto festu slušaćemo vrhunske  bendove: Che Sudaka, bend iz Španije, koji svojim ritmom plijeni svjetsku pažnju, zatim će atmosferu dovesti do usijanja Hladno pivo, Let 3, Daddy Cool i Kanda, Kodža i Nebojša.  Ako vam se zavrti u glavi od dobrog zvuka prve večeri, odvrtite sve ponovo slušajući druge večeri Zabranjeno pušenje, Brkove, Daddy Cool i DLM.

Za bikere sve besplatno, a za nas ostale cijene su prava sitnica ako želimo da budemo dio ovog spektakla.

Pogledaj i http://motofestbl.com/

12. Prvi festival književnosti “Imperativ”

Knjiga se voli ili ne voli. To su stvari na koje se ne navikavamo, to nam je dio prirode. Tako da treba imati razumijevanja i za jedne i za druge. Ovaj događaj je inspirisan ljubavlju prema knjizi, prema piscu i prema čitaocu. Zato je tako inspirativan.

U danima od 30. maja do 3. junau Kulturnom centru Banski dvor, održaće se Prvi festival književnosti “Imperativ“, na kome će zaista biti imperativ učestvovati i obići ga.

Predstaviće se trenutno najinteresantniji regionalni izdavači i autori, a cilj je, prema riječima organizatora festivala – Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ“, u stvaranju platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, podiže svijest o knjigama i samoj važnosti čitanja, te prepoznaje i promoviše nove i vrijedne naslove.

Zamišljena je primjena inovativnih pristupa te novih medija i tehnologija. Naglasak je na neposrednom susretu autora i čitalaca i novim impresijama na knjige koje se predstavljaju i stvaranje koje im je prethodilo.

Festival će biti otvoren od 10 do 20 časova tokom pet dana trajanja festivala, a predstaviće se izdavači poput: Booka, Lom, Buybook, Sandorf, Fraktura, Geopoetika, Deveta dimenzija, Imprimatur, Arete, V.B.Z. i Antikvarijat Ramajana.

Pisci koji će se vrzmati tamo po salonima Banskog dvora i zbog kojih vas posebno pozivamo da dođete i da ih upoznate su vaši dragi poznanici iz svijeta knjiga – Marko Vignjević, Ivan Tokin, Denis Grac,  Ahmed Burić,  Stefan Bošković, Ognjen Spahić, Draško Sikimić, Ana Marija Grbić, Marko Tomaš, Ivana Simić Bodirožić , Saša Gašić, Tanja Stupar Trifunović i Berislav Blagojević.

Čitaće se poezija, predstaviće se blogeri i pisci koji promovišu književnost na Internetu i koji će uz čitanje svojih tekstova puštaju muziku koja ih inspiriše dok pišu (Đurica Štula, Vladimir Skočajić Skoča, Ana Kolar,  Blogdan,  Goran Stojičić), biće i panel-diskusija,  ali i programa za djecu – Bajkovnica, Lektira u podne, Čitaonica…

Preporučujemo

Na kraju, da ne zaboravimo našu osnovnu misiju, spajamo vas sa portalom koji radi sve da bi vam dane u Banja Luci učinio još boljim:

Smještaj potražite na :

https://www.mojstan.org

Uživajte u Banja Luci u Maju!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: