Banjaluka maltretira porodicu svoje legende, Bože Vukadinovića

Četiri decenije nikome nisu smetale prikolice i kamioni u dvorištu Bože Vukadinovića, čuvenog vozača “Zida smrti” iz Banjaluke, do dolaska Draška Stanivukovića i njegove administracije. Danas su nasilno, uz obrazloženje da “dvorište Vukadinovića narušava izgled grada” odvukki jednu od prikolica koja je bila u dvorištu. Uz asistenciju Komunalne policije grad je angažovao privatno preduzeće da izvrši odluku koju je sam donio.

„Ovdje se radi o privatnom posjedu na kom je registrovana i firma i zanatska radnja „Zid smrti“ , koja je registrovana već četrdeset godina. Trenutno Grad i gradonačelnik Stanivuković kom je vjerovatno zanimljiva ova pozicija zemljišta za građevinu ili za šta već pa želi da poništi rješenje koje mi imamo već godinama. Komunalna policija je izdala rješenje na koje smo mi poslali žalbu sa advokatom, a oni su nam poslali nekakav dopis da će organizovati sastanak kako bismo našli neko rješenje. Međutim do tog sastanka nikada nije došlo“, rekli su vlasnici ovog zemljišta.

Vlasnici su dodali i da je dostavljeno rješenje isteklo nakon 15 dana, odnosno 30 od izdavanja da bi na kraju odlukom Grada jedno od teretnih vozila (šleperka) odvučena sa parcele bez dopuštenja i znanja vlasnika. Za odvlačenje mašina porodice Vukadinović Grad je angažovao firmu „Građevinarstvo Kos“.

„Mi ne znamo gdje se nalazi ta šleperka i sada moramo ići tražiti Komunalnu policiju kako bismo vidjeli gdje je to odvezeno da ga možemo vratiti. Danas su došli na izvršenje, a mi smo pozvali policiju jer se nama nešto otuđuje iz našeg dvorišta. Samo pitanje je kako je gradonačelnik ondnosno Grad izdao dozvolu za rad, ako su to teretna vozila i mora biti predviđeno parking mjesto? Kako je moguće da se on ogluši na to i izda nalog za uklanjanje vozila sa ovog mjesta? “, pitali su vlasnici.


Vukadinovići su istakli kako ni samim komunalnim službenicima nije bilo jasno o kakvoj se parceli radi kada su izašli na teren. Oni ističu kako je ova situacija sama po sebi konfuzna jer je Grad, odnosno gradonačelnik odlučio da rješenje o privatnom posjedu koji je izdat od strane nadležnog odjeljenja Gradske uprave u pokušaju da ga prisvoji za sebe iz sada nepoznatih razloga.

Vlasnici zemljišta ističu kako su dovedeni u situaciju da održe proteste u cilju zaštite i očuvanja parcele koja je u njihovom vlasništvu godinama, a sada se ona želi oduzeti od strane Grada koji im je godinama izdavao zakonsko rješenje o upotrebi.Jedno od mogućih razloga oduzimanja privatnog zemljišta je šansa pripajanja sa parcelom sa kojom se graniči, a koja jednim dijelom pripada privatnom vlasniku i Gradu Banjaluka.

Nevjerovatno, apsurdno, teško je pronaći termin kojim bi se opisalo medijsko euforično slavlje gradonačelnika kada je predstavio “Idejno rješenje” za “rupu” u centru grada. Graonačelnik je zažmirio i učestvovao u kršenju niza zakona, prije svega zakona o građenju jer se objekat u “rupi” gradi bez validne građevinske dozvole i validnog regulacionog plana.

Očigledno da gradonačelnik duboko vjeruje u svoj “osjećaj za lijepo” a da ga zakoni i procedure u slučaju gradnje u “rupi” ne zanimaju, kao ni interes običnih građana i porodica legende Banjaluke. Krenuo je da zaviruje po tuđim dvorištima, a Banjalučanima ostaje da se nadaju da zbog njegovog  osjećaja za ljepotu, po fasadama zgrada ne počnu da niču betonski lavići, jer on ih je na svom domu skupio 5.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: