Banjaluka dobija novi grb!

Prijedlog izgleda novog grba javnosti će biti prezentovan u srijedu, 5. aprila, kad bi se prijedlog novog obilježja trebao naći na plenarnoj sjednici Skupštine grada.

U prijedlogu Komisije novi grb opisan je na sljedeći način:

„Na štitu, podijeljeno, gore u crvenom srebrom i crnim spojnicama ozidani kameni bedem u čijem je središtu ista takva dvospartna kula lučno otvorena poljem sa po jednim crno otvorenim prozorom na spratovima i sa priramidalnim srebrenim krovom sa naglašenom strehom, i sa obe strane te kule sa po jednom srebrenom manjom jednospartnom kulom sa po jednim prozorom otvorenim crno i krovom kao što je opisano, a dole srebreno sa plavim suočenim kljunovima dva čamca – dajaka iz bokova štita; preko svega talasasta plava greda iznad istog takvog pruta“.

 

Prema pravilima heraldike, Arcović je predložio grb u tri veličine: mali, gore opisani grb (koji se najčešće koristi), te srednji i veliki grb (koriste ga samo gradonačelnik i predsjednik Skupštine grada). Na velikom grbu su, između ostalog, likovi Petra Kočića i bana Svetislava Milosavljevića.

Gradska uprava je u 2014. putem dva konkursa pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba grada Banjaluke.

Ustavni sud RS je proglasio još u februaru 2013. grb Banjaluke neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Galerija ranijih prijedloga za grb Banjaluke:

Izvor: ATV

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI