Banjaluka će biti na svjetskoj biciklističkoj mapi

Onlajn mapa za urbani biciklizam Bike Citizens u testnoj je fazi i uskoro će biti predstavljena, čime će grad na Vrbasu biti među 400 svjetskih gradova sa uspostavljenom elektronskom mapom biciklističkih staza i pravcima kretanja.

Riječ je o besplatnoj aplikaciji Bike Citizens, dostupnoj za mobilne telefone, a koja domaćim biciklistima i turistima omogućava lakše snalaženje u gradu i obilazak prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti.

S ciljem poboljšanja biciklističke kulture u gradu Centar za životnu sredinu prije više od godinu dana kandidovao je grad Banjaluku za svjetsko takmičenje u cilju dobijanja ove aplikacije kako bi se biciklisti mogli lakše snalaziti.

Tihomir Dakić, koordinator programa za transport u Centru za životnu sredinu, kazao je da je aplikacija puštena u probni rad i da se njeno zvanično puštanje očekuje uskoro.

“Na stranicu koja je zadužena za ovu aplikaciju poslali smo komentare i preporuke za neke rute koje su u ponudi te izmjene u saobraćajnom režimu. Predložili smo da se postavi i fotografija grada Banjaluke, kao što to i ostali gradovi imaju”, rekao je Dakić.”

Dodao je da već određeni broj biciklista koristi ovu aplikaciju, u probnoj fazi, i da se čeka kada će ona biti predstavljena široj javnosti.

“Pomoću ove aplikacije biciklistima će biti dostupne preporuke i odgovori na pitanja o najboljim rutama za vožnju na dva točka”, pojasnio je Dakić.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak je traženje integracije četiri lokacije bajk šering sistema koje se mogu ubaciti u sistem, kako bi turisti odmah na mapi znali gdje se nalaze lokacije za iznajmljivanje gradskih bicikala.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da se vožnjom bicikla najbolje upoznaju destinacije i ljudi.

“Naš grad je već uveliko poznat po različitim vidovima biciklizma koje može ponuditi turistima”, istakao je Šukalo.

Izvor: Nezavisne

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI