Banjalučki tužilac odbio da se izjasni o krivici

Branko Bjelajac, tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka odbio je danas da se izjasni o krivici po optužnici za zloupotrebu službenog položaja.
Tužilac Bjelajac je u Okružnom sudu u Banjaluci izjavio da je poziv za izjašnjenje dobio juče i nije mogao za kratko vrijeme da angažuje ni advokata.

Srđan Forca, sudija za prethodno saslušanje je uzvratio da su optuženom u dva navrata pokušavali dostaviti poziv za saslušanje, ali bezuspješno.

Nakon toga, poziv je dostavljen i na radno mjesto optuženog.

– Optužnicu ste primili još 19.januara i imali ste sasvim dovoljno vremena da angažujete advokata. Za ovo krivično djelo odbrana nije obavezna. Ako odbijate da se izjasnite o krivici, ja ću u skladu sa ovlaštenjima i zakonima konstatovati da negirate krivicu- naveo je Forca.
Bjelajac je insistirao da se u zapisnik unesu i njegove riječi kako je tek juče dobio poziv i da se bez advokata neće izjasniti o krivici, što je izazvalo i raspravu između njega i sudije.
Pišite sve što smatrate da treba, kao što ste i sada pisali i kroz Zahtjev za izuzeće i kroz pismo Sudu- naveo je Forca i zaključio ročište.

Inače, Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala je podiglo optužnicu protiv Bjelajca, za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

U optužnici se navodi da je Bjelajac u vremenskom periodu od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine kao postupajući tužilac u jednom predmetu OJT Banjaluka, u kojem je donesena presuda, koja je postala pravosnažna u julu 2014. godine, nije izvršio službenu dužnost.
U pomenutom slučaju, nakon presude Osnovnog suda u Banjaluci iz za krivično djelo prevara, osuđeni Adis Dedić nije postupio po pravosnažnoj presudi i oštećenom nije nadoknadio učinjenu štetu.

Usljed propuštanja tužioca Bjelajca, za oštećenog K. S je nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732 KM, dok je istim postupanjem osuđenom Dediću pribavio korist, jer osuđeni nije izdržao kaznu zatvora utvrđenu u uslovnoj osudi.

Shodno tome, stoji u optužnici, tužilac Branko Bjelajac je kao službeno lice neizvršenjem svoje službene dužnosti pribavio korist jednom licu, te drugome nanio štetu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI