Banjalučki programeri “čuvaju” svu djecu svijeta

Grupa banjalučkih programera ostvarila je san svakog roditelja kada su kreirali mobilnu aplikaciju „Meerkiddo“. Ona roditeljima omogućava da sa svog mobilnog telefona djetetu isključe Fejsbuk, Instagram ili Jutjub i programeri su za taj svoj izum dobili dva svjetska priznanja u samo mjesec dana.

Aplikacija za mobilne telefone „Meerkiddo“ roditeljima omogućava da svoj telefon povežu sa dječijim, preko jednog naloga, i da prate njihovo „ponašanje“ na Internetu.

Tako roditelji mogu spriječiti da djeca gledaju neprikladne sadržaje, da vide lokaciju djeteta, mogu im odrediti koje aplikacije da koriste, a koje ne – bez oduzimanja mobilnog telefona. Tata i mama, zahvaljujući „Meerkiddo-u“, u djetetovom telefonu mogu kreirati podsjetnike i alarme, i to sve na daljinu.

„Najznajačajnija mogućnost ove aplikacije jeste ta što roditelj može da spriječi zlostavljanje djeteta na Internetu, može da mu pregleda SMS poruke, pozive i listu kontakata. Zahvaljujući „Meerkiddo-u“, djetetov mobitel postaje i GPS uređaj na osnovu kojeg roditelji u svakom trenutku mogu da vide djetetovu lokaciju, u realnom vremenu“, rekao je Branko Vasiljević, biznis developer u programerskoj firmi „DVC Solutions“ gdje je „Meerkiddo“ i rođen.

Vasiljević ističe da je ova verzija aplikacije besplatna i dostupna je u guglovoj prodavnici, a roditelji koji žele više mogućnosti, trebalo bi da doplate za premium verziju.

„U premium verziji, koja će se naplaćivati preko mjesečne pretplate, omogućićemo korisnicima da rezervišu vrijeme korištenja aplikacija, naprimjer, da djetetu Fejsbuk dozvole samo vikendom ili radnim danom od 16 do 17 časova. Imaće mogućnost da koriste i „geofence“ tehnologiju zahvaljujući kojoj na mapi mogu ucrtati područje dozvoljenog kretanja za dijete. Aplikacija će ih obavijestiti kada god dijete pređe tu zamišljenu ogradu, odnosno, pobjegne iz škole ili izađe iz kuće, u zavisnosti šta je na mapi ucrtano“, rekao je Vasiljević.

Dodaje da se i u tom „ograđenom prostoru“ mogu definisati aplikacije koje se smiju koristiti, odnosno da nema Fejsbuka i Instagrama u krugu školskog dvorišta.

„DVC Solutions“ je sa ovim proizvodom učestvovao na „Balkans Digital Summit“ u Skoplju, 18. i 19. aprila. Tu su osvojili prvo mjesto kao najbolji startup na Zapadnom Balkanu u kategoriji preduzetničkih inovativnih ideja. Nagrada im je putovanje na godišnju konferenciju „One Million Startups“ u Beču, koja se održava u septembru.

Nakon Skoplja, 15. i 16. maja uslijedio je Maribor i najveća startup konferencija u našoj regiji, „PODIM“. Tu su banjalučki programeri ušli u uži izbor od 20 startapa sa Balkana, od oko 200 prijavljenih kompanija.

„Na konferenciji je učestvovalo 150 startapa iz cijele Evrope, mi smo prošli u polufinale i izabrani smo među 20 najboljih. Iako nismo došli do finala, izabrani smo za pobjednika sa područja Balkana i kao nagradu smo plaćeno poslovno putovanje u London sljedećeg mjeseca“, kaže Vasiljević.

Planovi za budućnost

U „DVC Solutions“ najavljuju još novina u vezi sa „Meerkiddom“ ali otkrivaju samo dio. Najvjerovatnije da će aplikacija dobiti i tijelo, glas i mogućnost da komunicira sa djetetom, poput ljubimca ili drugara u telefonu. Zadavaće mu zadatke, nagrađivati ga kada je dobro i imati potpuno pedagoški i obrazovni pristup. Novi prijatelj mališane će učiti i kako da štede novac.

„Meerkiddo“ među najbolje ocijenjenima

Od decembra, od kad je aplikacija dostupna korisnicima, pa do danas ima više od 5.000 preuzimanja na guglovoj prodavnici.

„Od svih ovih korisnika, skoro 1.500 aktivno koristi našu aplikaciju na svakodnevnom nivou, što pokazuje da je stopa zadržavanja korisnika izuzetno velika. Takođe, prosječna ocjena aplikacije na Google Play Store je 4,13 i to je jedna od najvećih ocjena na cijeloj prodavnici od svih android aplikacija koje imaju više od 5.000 korisnika, ako ne i najveća“, kaže Branko Vasiljević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: