Banjalučki padobranci najbolji u Srbiji

Na 66. Državnom prvenstvu Srbije u padobranstvu održanog prošlog vikenda članovi Vazduhoplovnog kluba “Skydive” bez prethodnih priprema ostvarili su zapažene rezultate, Ina Gitel postala je prvakinja Republike Srbije u ženskoj konkurenciji, a Nemanja Gavrić postao je prvak Republike Srbije u juniorskoj konkurenciji.

Nemanja Gavrić (23) rekao je da je u pitanju jedino ovogodišnje takmičenje, u padobranskim skokovima u preciznom slijetanju.

“Ove godine sam ostvario dobre rezultate bez ikakve trenaže bez ikakvih priprema ostvario sam prvo mjesto u juniorskoj konkurenciji”, kaže Nemanja Gavrić.

Naveo je da je bez priprema jako teško ostvariti bilo kakav rezultat, zbog čega je posebno zadovoljan sa onim što je uspio. Više faktora dovelo je do toga da banjalučki padobranci nisu u prilici da vježbaju, a između ostalog i epidemija koronavirusa.

“Slab je odziv institucija da nam pomognu u našem radu. Nemamo ni sredstava, ni mogućnosti”, rekao je Gavrić.

Sa padobranstvom Nemanja se bavi od 2015. godine.

“Sasvim slučajno je došla ideja, kao nekog malog dječaka koji je gledao padobrance i pojavila se želja od tada, od ranog djetinjstva da se bavim vazduhoplovstom, a eto otišao sam na stranu padobranstva”, istakao je Gavrić.

Prošle godine na Državnom prvenstvu Srbije i Memorijalnom kupu “Pet zvijezda” koji su se održavali istovremeno bio je prvi u juniorskoj konkurenciji, osvojio je u Prijedoru na “Petrovdanskom padobranskom kupu” drugo mjesto 2018. godine, te mnogo ekipnih nagrada.

Na pitanje da li očekuje da će ove godine imati još prilika za skokove istakao je da se nadaju da će biti bolje.

“Imamo i avion u pripremi da poleti, da se registuje, nadamo se da ćemo imati ove godine novih učenika, kandidata za obuku padobranca. Sve nade polažemo da će biti nešto ali najvjerovatnije da će se za takmičenja čekati iduća godina”, rekao je Gavrić.

Dodao je da se u regionu uglavnom održavaju takmičenja lokalnog karaktera, dok međunarodna nije lako organizovati zbog pandemije pa su otkazani svjetski kupovi.

Kaže da nije jednostavno baviti se padobranstvom.

“Puno odricanja, puno vremena na aerodromu, mislim da je jako teško, ali ipak vrijedi”, kaže Gavrić.

Za opremu je istakao da je djelimično klupska, ali i da padobranci uglavnom imaju svoju opremu.

“U padobranstvu je najljepši slobodan pad, to se ne može ničim, nikakvim riječima opisati samo se može doživjeti i to je neka incijala za nastavljanje, za iznova skakanje”, istiće Gavrić.

Inače godišnje padobranci u Bosni i Hercegovini u prosjeku imaju oko 100 skokova, a prema riječima Gavrića u svijetu je to mnogo više.

“Kod nas ove godine niko nije napravio ni jedan skok, ovo su bili prvi skokovi u Beogradu”, dodao je Gavrić.

Istakao je da kod svakog padobranca uvijek mora da postoji doza straha, jer ih taj strah zapravo i čuva. Nemanja, koji ima 379 skokova u svojoj padobranskoj karijeri, kaže da je početnički strah prevladao nakon prvih 30 do 40 skokova.

Izvor: Agencija Anadolija

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: