“Racija” zakonski nepostojeće policijsko ovlaštenje!?

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je odgovornosti advokaticu Jovanu Kisin Zagajac za koju je Policijska uprava Banjaluka tražila prekršajno kažnjavanje zbog navodnog remećenja reda i mira tokom racije u jednom lokalu, saznaje Srpskainfo.
Policija je tražila kažnjavanje poznate banjalučke advokatice, jer je tokom racije pričala ?!

Iako je Kisin Zagajčeva nakon racije bila privedena i u policijsku stanicu, odlučila je da pravdu potraži na sudu, sve vrijeme smatrajući da ono za šta su je policijski službenici teretili, ne predstavlja narušavanje reda i mira.

Nakon sprovedenog prekršajnog postupka pred Osnovnim sudom u Banjaluci, Kisin Zagajac je to i dokazala koristeći isključivo dokaze koje je protiv nje pribavila policija.
Niko ne može biti kriv, niti kažnjen zato što priča, ukoliko naravno sadržina te priče ne predstavlja neki jasno propisani verbalni delikt, kao što je vrijeđanje, galama i vriska ili bilo koji drugi oblik nedozvoljenog verbalnog ponašanja jasno propisan Zakonom o javnom redu i miru, ali i drugim propisima. Odnos izneđu države i građanina je vrlo jasno definisan i to na principu osnovnog načela prekršajnih i krivičnih postupaka, da ne možete biti kažnjeni za radnje koje unaprijed nisu propisane zakonima ili podzakonskim aktima– navela je u svojoj odbrani banjalučka advokatica Jovana Kisin Zagajac.

Ujedno je dovela u pitanje i ovlaštenje Jedinice Žandarmerije.
Ovlaštenje, te postupanje Žandarmerije kao vrste specijalne jedinice MUP Republike Srpske ni jednim zakonskim, niti podzakonskim dostupnim aktom nije definisano– navela je između ostalog Kisin Zagajčeva.

Dodala je i da je “takozvana operativno taktička mjera i radnja Racija” zakonski nepostojeće policijsko ovlaštenje i policijska radnja, te samim tim niko od postupajućih nema pravo, niti zakonski osnov, a što čini biće prekršaja koji je advokatici stavljen na teret, da naređuje građanima drugačije ponašanje od uobičajenih razloga jasno navedenih u zakonu za postupanje, odnosno izdavanje naređenja.
Sud je nakon prekršajnog postupka stao na stranu advokatice.

– Iz činjeničnog opisa prekršaja koji se okrivljenoj stavlja na teret, nije navedeno da je okrivljena svojim ponašanjem ometala ili sprečavala djelovanje policijskih službenika u vršenju službene radnje, niti opis prekršaja sadrži navode o tome koju službenu radnju su vršili policijski službenici prilikom izvođenja operativno- taktičke mjere i radnje “Racija”, te zašto je bilo potrebno da okrivljena prestane sa pričom, da bi isti bezbjednije izveli navedenu radnju. Nije jasno ni po čemu naredba policijskog službenika izdata okrivljenoj da “prestane sa pričom” predstavlja zakonito naređenje– navodi se u obrazloženju rješenja Osnovnog suda u Banjaluci.

Sud dalje navodi kako činjenični opisa djela ne sadrži jasne navode o tome koja je službena radnja vršena, odnosno šta podrazumijeva racija, niti na koji način je banjalučka advokatica svojim ponašanjem odnosno pričanjem, otežavala ili onemogućila bezbjedno izvođenje racije.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: