“Banjalučanke” u Peruđi osvojile srebro

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je srebrnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike na Internacionalnom horskom takmičenju “Glas za mir” u italijanskom gradu Peruđa.
Ovo međunarodno takmičenje, u organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur – muzika mundi”, u festivalskom i takmičarskom programu okupilo je više od 20 horova iz 11 zemalja, a kamerni hor “Banjalučanke” bio je jedini predstavnik Republike Srpske i BiH.

Učešće “Banjalučanki” na horskom takmičenju u Peruđi realizovano je zahvaljujući podršci i razumijevanju kabineta predsjednika Republike Srpske, koji je generalni pokrovitelj ovogodišnje koncertno-takmičarske sezone hora, te podršci Grada Banjaluka i drugih brojnih prijatelja ansambla.

Kompozitor i dirigent ovog hora Mladen Matović istakao je da su ponosni što su na još jednom značajnom takmičenju zadržali kontinuitet kvalitetnih takmičarskh nastupa na internacionalnoj horskoj sceni, posebno imajući u vidu činjenicu da je u ovoj godini došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu.

– Osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Peruđi predstavljao je testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i svojevrsnu pripremu pred narednu, veoma zahtjevnu koncertno-takmičarsku sezonu hora – naveo je Matović.

On je istakao da se Ženski kamerni hor “Banjalučanke” zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, a prije svega osvajanju olimpijske zlatne medalje na prethodnoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Južnoafričkoj Republici, direktno kvalifikovao za učešće na narednoj Svjetskoj horskoj Olimpijadi, koja će početkom jula 2020. godine biti održana u Belgiji.
– Iz tog razloga sva takmičenja i nastupi hora u ovoj godini su u funkciji podizanja interpretativnog nivoa izvođenja i što kvalitetnije pripreme za predstojeću horsku Olimpijadu koja za sve nas u horskom svijetu predstavlja izazov svih izazova, jer je riječ o najznačajnijem i najvećem planetarnom horskom takmičenju – istakao je Matović.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, nakon takmičenja u Peruđi, nastavlja sa pripremama gala koncerta ansambla koji će, povodom Svjetskog dana muzike, biti održan 21. juna na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.

U prethodnih deset godina hor “Banjalučanke” ostvario je najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Malti, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u Narodnoj Republici Kini i SAD.

Najveći uspjeh u istoriji hora predstavlja osvajanje tri uzastopne olimpijske zlatne medalje na Svjetskim horskim Olimpijadama – u Rigi, Sočiju i Južnoafričkoj Republici.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” je zahvaljujući ovim rezultatima uvršten na zvaničnu rang-listu 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Interkultur – muzika mundi”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: