Banjalučanka Tanja Šljivar na mjestu direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu

Tanja Šljivar, dramaturg i književnica iz Banjaluke glavni je kandidat za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta predstaviće najvjerovatnije novu direktorku Drame javnosti sutra na godišnjem koktelu i druženju s medijima.

Tanja Šljivar je rođena 1988. u Banjaluci i već u svojim vitrinama ima i Sterijinu nagradu za tekst drame “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”.

Stekla je dvije master diplome u Srbiji i u Njemačkoj. Sve ovo nije joj bilo dovoljno da bude izabrana za nastavnika na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, na smjeru Dramaturgija, iako je bila jedini kandidat na konkursu.

Tanja trenutno živi i radi kao slobodna umjetnica u Beogradu. Odmah nakon diplomiranja dobila je nagradu „Borislav Mihajlović Mihiz” za dotadašnje ukupno dramsko stvaralaštvo, čime je postala najmlađa dobitnica ovog priznanja.

Njena prva drama „Pošto je pašteta?” uspješno je igrana tokom nekoliko sezona u beogradskom Ateljeu 212. Sa drugom dramom „Grebanje ili kako se ubila moja baka”, u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, osvojila je brojne nagrade: „Slobodan Selenić” za najbolju diplomsku dramu na FDU, „Petar Kočić” za najbolju dramu na banjalučkom Teatar festu, nagradu „Miodrag Žalica” na Festivalu BiH drame u Zenici. Za tekst drame „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” nagrađena je i Sterijinom nagradom.

U Ateljeu 212 sa velikim uspjehom se igra njena predstava „Režim ljubavi” u režiji Bojana Đorđeva, koja je dobila nagradu za najbolju predstavu na Festivalu glumca u GP “Jazavac” u Banjaluci.

Tanja Šljivar je autorka koja proziva, ukazuje na probleme, ne pristaje na kompromise kada je teatar u pitanju. Niko iz Narodnog pozorišta nije želio da komentariše slučaj Šljivar, upravnica Ivana Vujić ostala je nedostupna za komentar, dok je Šljivar potvrdila za Kurir da je pregovarala sa NP.

– Imam ovih dana sastanke u Narodnom pozorištu, pa ćemo vidjeti… Vjerujem da će u utorak na novogodišnjem koktelu u pozorištu biti dostupne zvanične informacije- rekla je Šljivar, koja je glavni kandidat da zamjeni Željka Hubača na mjestu direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

U besprijekornoj biografiji darovite spisateljice i studenta generacije 2011. na Fakultetu dramskih umjetnosti iz klase Biljane Srbljanović nema nijedne mrlje, a pojedine struje iz Nacionalnog teatra protive se njenom imenovanju jer ima samo 30 godina i nema iskustvo da bude neosporni autoritet na jednoj od najvažnijih pozicija u ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja.

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: