Banjalučanka Đuja, heroj Salcburga

Đuja Tešanović-Bećirević, rođena Banjalučanka, postala je poznata u Salcburgu i Austriji zbog svog poštenja. Naime, ona je pronašla u automobilu 20 000 evra u koverti i odmah otišla u policiju. Đuja, inače, pomaže bratu, koji je taksista u Mocartovom gradu i ponekad prevozi putnike. Ispostavilo se da je upravo kad je ona bila za volanom, izgubljen koverat.

Utvrđeno je da je 79-godišnja penzionerka izgubila gotovinu, koju je, prije nego što je pozvala taksi, podigla u jednoj banci, sa dvije prijateljice.

– Uočila sam između sjedišta suvozača i desnih vrata bijeli koverat. Odmah mi je bilo jasno da je riječ o novcu. Otišla sam u policiju, gdje je novac prebrojan i ispostavilo se da je unutra bilo tačno 20 000 evra. Iskreno, bila sam iznenađena da je bila tolika suma, jer sam vidjela novčanice od sto evra. Nisam imala dilemu da li treba da vratim novac, mada bi mi, iskreno, taj novac dobrodošao – kaže Đuja, majka dvije ćerke, koja je skoro tri decenije stanovnik grada na rijeci Salzah.

U policiji su takođe bili iznenađeni, ali i oduševljeni potezom Banjalučanke. S obzirom na to da se nije znalo ko je vlasnik izgubljenog novca, sprovedena je istraga:

– Nekoliko časova pošto sam predala koverat u policiju, pozvali su me da mi kažu da su utvrdili o kome je riječ. Vozila sam tri osobe od kojih je jedna penzionerka imala kod sebe koverat. Na osnovu serijskih brojeva novčanica je utvrđeno gdje su podignute odnosno u kojoj banci i ko je vlasnik računa – prenosi Đuja.

Đuja još nije upoznala ženu kojoj je vraćen novac.

– Zvala me je njena familija pošto je završena istraga, odnosno pošto su podigli novac iz policije. Dogovorili smo se da se sretnemo u petak – ističe ona.

Za sve koji poznaju Đuju, a takvih je mnogo širom Austrije, njen potez nije nikakvo iznenađenje. Ona je od prvog dana dolaska u Alpsku republiku bila angažovana u sidikatu, prvo u svojoj firmi, pa zatim u Radničkoj komori Salcburga, na integraciji najviše ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Član je već godinama Upravnog odbora Radničke komore grada Salcburga. Zahvaljujući njenoj angažovanosti, Radnička komora je novčano pomogla brojne projekte srpske zajednice u Austriji i Saveza Srba Alpske republike.

Po zakonu u Austriji svakom ko pronađe novac slijedi procenat od sume koju je prijavio. U ovom slučaju Đuja bi trebalo da dobije 500 ili 1 000 evra, kada se završi istraga. Naime, zakon kaže da visina nagrade zavisi od toga da li je novac izgubljen ili je zaboravljen.

Ako je izgubljen onda pronalazač treba da dobije više, odnosno ako je zaboravljen, upola manje, što i nije logično, s obzirom na to da je teško odvojiti ova dva razloga. U svakom slučaju, naša Banjalučanka će biti nagrađena, a ostalo je da se vidi da li će joj se i na koji način, možda, vlasnica novca lično zahvaliti.

Đuji stižu čestitke sa svih strana, putem telefona i društvenih mreža, od familije, kolega, kumova, rođaka, prijatelja … Ne kriju oduševljenje Đujinim postupkom. Svi joj čestitaju na ovoj, prije svega, visoko moralnoj odluci. Posebno je Đuja srećna što ju je lično pozvao gradonačelnik Salcburga Hajnc Šaden. On je izrazio duboku zahvalnost za njen potez i u ime Mocartovog grada joj čestitao.

Izvor:srpskacafe

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: