Banjalučanin u lancu šverca oružjem

Nakon više od 10 dana Federalna uprava policije (FUP) juče je konačno otkrila detalje akcije u kojoj je priveden Banjalučanin Vanja Zečević. Podsjetimo, “EuroBlic” je prije gotovo dvije sedmice objavio da je u akciji FUP u Banjaluci priveden Vanja Zečević, te da je asistenciju u ovoj akciji pružio MUP RS.

Međutim, detalji akcije ostali su skriveni od očiju javnosti sve do jučerašnjeg odgovora iz FUP.

– Policijski službenici Federalne uprave policije, u nastavku operativne akcije “Target”, pod nadzorom Tuzilaštva BiH preduzimali su aktivnosti u cilju identifikacije lica koja su posredstvom interneta, lokalnih veb stranica i “dark weba”, vršila neovlašten promet oružjem i vojnom opremom – saopšteno je iz FUP.

U ovom saopštenju se navodi da su inspektori ove policijske uprave 11. septembra 2017. godine postupajući po naredbi Suda BiH, uz asistenciju pripadnika MUP RS, na području Banjaluke izvršili pretres prostorija koje koristi Vanja Zečević, koji se dovodi u vezu sa krivičnim djelima organizovani kriminal i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene- navodi se u odgovoru FUP-a na upit “EuroBlica”.

U saopštenju nije navedeno da li je nešto pronađeno tokom pretresa stana u Banjaluci.

Ujedno navode da je u akciji “Target” u martu ove godine na području Sarajeva i Tuzle uhapšeno osam osoba.

Tada su uhapšeni Senad Dedić kojem je Sud BiH odredio pritvor.

U akciji su još uhapšeni i Almir Orlić, Denis Salkić, Armin Fazlić, Amel Dedić i Alen Dević koji su pušteni da se brane sa slobode, ali su im određene mjere zabrane koje podrazumevaju da ne smiju napuštati mjesto boravka i kontaktiranja sa određenih osobama.

Tokom pretresa objekata koje su koristili osumnjičeni zaplenjena je veća količina naoružanja i vojne opreme, a koja je kupovana na području BiH i posredstvom Dark Veba prodavana u inostranstvu. Zaplijenjena je i određena količina digitalne valute- bitkoin.

Organizovana kriminalna grupa se tereti da je u prethodnom periodu krijumčarila oružje i eksploziv iz BiH u zemlje regiona i Austriju.

-Tokom istrage prikupljeni su dokazi da više osoba učestvuje u nabavci oružja, municije i eksploziva iz rata na području BiH, te da učestvuju u krijumčarenju u druge zemlje gdje se koristi tokom krivičnih djela- naveli su ranije iz tužilaštva.

Agenti OBA učestvovali u akciji

Tužilaštvo BiH saopštilo da je u akciji “Target” osim inostranih policijskih agencija, te entitetskih i kantonalnih MUP učestvovale i druge bezbjednosne službe. Među njima je i Obavještajno- bezbjednosna agencija BiH čiji su službenici sa prikupljenim informacijama uveliko pomogli u rasvjetljavanju međunarodnog krijumačerenja oružja, municije i eksplozivnih materija.

Izvor: EuroBlic

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI