Baletska predstava „Ko to tamo“ u Narodnom pozorišta RS

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u četvrtak 10. oktobra, povodom održavanja manifestacije „Dani Srbije u Srpskoj“ večeras će biti izvedena baletska predstava „Ko to tamo“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Direktor NPRS Nenad Novaković je rekao da je skoro 4-5 godina pregovarao sa Konstantinom Kostjukovim da balet iz Beograda dođe u Banju Luku, i da je izuzetno zadovoljan i presrećan što će se večeras banjalučkoj publici predstaviti prvaci baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Dani Srbije u Srpskoj se prvi put organizuju, a „Dani Republike Srpske u Srbiji“ ušli su već u svoju osmu godinu postojanja, a dok ovo govorim održavaju se „Dani kulture Srbije i Republike Srpske u Austriji“. Možemo zaključiti da je u pitanju jedno ozbiljno prožimanje kultura bez čega jednostavno ne možemo, rekao je Novaković.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac je rekla da je velika čast i radost da Narodno pozorište u Beogradu kao centralna kulturna ustanova Republike Srbije, nastavi svoju dobru saradnju sa Narodnim pozorištem u Banjoj Luci. Posebno sam ponosna što je riječ o predstavi „Ko to tamo peva“, koja je izuzetno kvalitetna i u kojoj igra veliki broj naših istaknutih baletskih igrača. Ovdje sam dolazila kao reditelj predstava koje su igrale na Teatar festu, a sada moja sreća je beskrajna jer počinje jedna nova vrsta saradnje koja će se nastaviti dječijom kamernom operom „Basten i Bastiena“, koja će takođe biti jedan novi žanr za naše drage Banjalučane i Republiku Srpsku. Riječ je o interaktivnoj dječijoj operi autora Volfganga Amadeusa Mocarta. Takođe pozivamo u goste našu braću i sestre da nam dođu sa predstavama. Nadam se da će danas započeta saradnja da se nastavi sa koprodukcijama, koje su prirodan nastavak našeg života, zaključila je Ivana Vujić Kominac.

Pomoćnica ministra za kulturu u Vladi RS Tanja Đaković je podsjetila je da je još 2013. godine sa idejom da se Republika Srpska sa svim svojim potencijalima predstavi u Srbiji, pokrenuta manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“. Manifestacija koja započinje večeras u Narodom pozorištu RS, pokazuje da je ovo uzajaman i prirodan proces, i ona ustavri predstavlja jedan vid produbljivanja i učvršćivanja veza između Srbije i Srpske. Naime, ovo je jedinstven kulturni i duhovni prostor na kojem je srpski narod u svom dugom istorijskom trajanju živio i živi, ostavljajući tragove materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Granice kulturnog prostora je nemoguće svesti u granice jednog političkog odnosno državnog prostora, i upravo to potvrđuje ova večerašnja manifestacija, koja je zapravo jedna prirodna težnja za uzajamnom podrškom, osnaživanjem zajedništva i jačanjem našeg kulturnog i nacionalnog identiteta, kazala je Đakovićeva.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean, rekla je da „kada je pokrenuta inicijativa za pokretanje manifestacije „Dani Srbije u Srpskoj“, pozvali smo naše institucije. Iako su oni vrlo zauzeti i njihovi programi su planirani po dvije godine unaprijed, svi su se rado odazvali. Program koji smo ponudili vrlo je reprezentativan. Učestvuju naše četri nacionalne ustanove kulture. Tako na jednom mjestu imate Narodno pozorište u Beogradu, Beogradsku filharmoniju, Ansambl Venac, i imate Galeriju Matice Srpske. To je zaista jedna promocija na koju smo mi ponosni, i nadamo se da će građani u Republici Srpskoj uživati u onome što oni imaju da ponude, nagalsila je Asja Drača Muntean.

Direktor baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov je rekao da uvijek rado dolazi u Banju Luku zbog topline koju ona pruža, i zbog publike koja je uvijek željna da vidi našu umjetnost. Baletska predstava koju će publika imati priliku večeras da vidi „Ko to tamo peva“ dobila je mnogo nagrada svuda u svijetu: Kolumbiji, Italiji, Meskiku. Svuda gdje smo gostovali sa ovom predstavom, ostvarili smo zapažen uspjeh. Na kraju bih želio da se zahvalim našim nadležnim ministarstvima koja su omogućila ovako jednu divnu saradnju, rekao je Kostjukov.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: