Apel na građane da se vakcinišu, obje doze primilo malo više od 39.000 ljudi

Postotak vakcinisanih u Banjaluci nije zadovoljavajući, zbog čega su nadležni pozvali građane i apalovali da se vakcinišu.
Po podacima Doma zdravlja, od 10. marta do 9. oktobra u ovoj zdravstvenoj ustanovi dato je 83.628 doza vakcina različitih proizvođača. Prvu dozu vakcine dobilo je 4.710 osoba, dok je sa obje doze vakcinisano 39.459 ljudi. Trenutno se u procesu vakcinacije sa jednom ili obje doze nalazi 44.169 ljudi. Najviše vakcinisanih na području Banjaluke spada u starosnu grupu od 65 do 75 godina.
– Naša ustanova je 3. juna započela vakcinaciju nepokretnih osoba putem mobilnih timova. Na ovaj način je do sada dato 431 doza vakcina protiv korona virusa – rekli su u Domu zdravlja Banjaluka.
Podsjećaju da je u Banjaluci u timovima porodične medicine (uključujući i privatne APM) registrovano oko 157.000 starijih od 18 godina. Obzirom na ukupan broj vakcinisanih i broj registrovanih starijih od 18 godina, populacija koja je vakcinisana sa obje doze vakcine je 39.459 što iznosi 25,1 odsto, dok je u procesu vakcinacije trenutno 44.169 osoba što iznosi 28,1 odsto stanovništva Banjaluka. Ovaj procenat odnosi se samo na osobe koje su vakcinisane od Doma zdravlja u Banjaluci.
Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, postotak vakcinisanih punoljetnjih osoba u svim ustanovama koje sprovode proces vakcinacije, u Banjaluci je oko 35 odsto, uz napomenu da ovdje nisu uzete u obzir osobe vakcinisana van Republike Srpske.

– Ovim putem apelujemo na građane da se vakcinišu protiv korona virusa – poručili su iz Doma zdravlja.

Od 26. jula “Dom zdravlja” otvorio je 20 punktova za vakcinaciju u prigradskim i seoskim ambulantama porodične medicine, a od 4. oktobra sa radom su počeli novi punktovi u pet najvećih gradskih ambulanti porodične medicine: Poliklinika, Obilićevo, Lazarevo, Lauš i u ambulanti porodične medicine u Platonovaj ulici. Osim toga, od 4. oktobra započeo je sa radom novi punkt za vakcinaciju u objektu Mjesne zajednice Petrićevac u Ulici Branislava Nušića bb (pored novoizgrađene ambulante porodične medicine Petrićevac).

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI