Apel Ministrastva rada da se zaštitite radnici od visokih temperatura

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apelovalo je da svi poslodavci, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika, primjenjujući Međunarodni standard ISO 7243.
Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja – saopšteno je iz Ministarstva rada.

U saopštenju se konstatuje da u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, kao i ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebao da obustave radove zbog opasnosti po život i zdravlje radnika, ali i ističe da Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke temperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

– Stoga, apelujemo da poslodavci primjene ovaj standard i izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika – navodi se u saopštenju.
U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visoke temperature predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada, kao i preporuke za poslodavce i radnike u vezi sa prevencijom, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokoj temperaturi na radnom mjestu svede na najmanju moguću mjeru.

U te mjere spadaju organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavalje rada u najtoplijem dijelu dana od 11.00 do 15.00 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

U saopštenju se navodi da bi ekipe Republičke uprava za inspekcijske poslove trebale da bude češće na terenu i da obilazi poslodavce koji se bave djelatnošću gdje se rad odvija na otvorenom, kontrolišući da li se poslodavci pridržavaju preporuka ministarstva i da li organizuju rad na način da zaštite zdravlje radnika.

Izvor: Srna

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: