Apel majkama da doniraju mlijeko

Humana banka mlijeka na Univerzitetko-kliničkom centru u Banjaluci postoji skoro dvije godine.

Cilj osnivanja Banke humanog mlijeka jeste da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko – osigura donirano mlijeko.

“Majčino mlijeko ključno je za preživljavanje i zdravlje novorođenčeta jer ima hranljive materije i bioaktivne faktore potrebne za zdravlje i razvoj novorođenčeta. Zaštitna uloga majčinog mlijeka posebno je važna u prehrani prijevremeno rođene djece i zato je ovoj osjetljivoj grupi potrebna najbolja moguća hrana”, navela je doktorka Biljana Suzić, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a.

Adriana Basara iz Udruženja porodica 4+ kaže da trenutno samo dvije dojilje doniraju mlijeko.

“Roditelji prijevremeno rođene djece i majke koje imaju problema sa uspostavljanjem dojenja znaju koliki je značaj da ta, još nerazvijena, sićušna bića dobiju dragocjenu tečnost u prvim danima života. Samo pokretanje lučenja mlijeka iz mliječnih žlijezda je drugi stres. Zato je važno da i majke i bebe imaju na raspolaganju dovoljno mlijeka da bez stresa čekaju nova jutra i večeri. Da roditelji gledaju kako im bebe napreduju i raduju se odlasku iz bolnice”, objavila je Basara i uputila apel na sve dojilje da doniraju svoje mlijeko za bebe koje su trenutno na neonatologiji.
Sonja Đurić donira mlijeko sedam mjeseci, kaže da joj je velika čast da može dati mlijeko bebama.

“Proces prikupljanja mlijeka je dosta komforan”, pojasnila je Đurićeva.
Navela je da se banka humanog mlijeka koja se oslanja na velikodušnost žena koje izdajaju i darivaju mlijeko i tako pomažu prijevremeno rođenoj djeci u njihovoj najranjivijoj fazi života.

Sve detaljne informacije i uputstva majke, potencijalni donori, mogu dobiti od radnika Banke humanog mlijeka Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Zainteresovane majke mogu se javiti na broj 051/343- 066, kao na adresu [email protected]

Sredstva za osnivanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj prikupljena su, podsjetimo, u sklopu humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” krajem 2020. godine, a sredstva su donirali građani i Vlada Republike Srpske.

Inicijator akcije bilo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI