Akcioni plan za realizaciju 173 projekta u vrijednosti 57 miliona KM

Poslije usvojenog rebalansa budžeta, a na osnovu Strategije razvoja grada, pripremljen je Akcioni plan projekata, koji će se naći pred odbornicima na zasjedanju u utorak, 2. jula.

Ovim planom predviđeno je da tokom ove godine bude realizovano ili da započne realizacija 173 projekta, vrijednosti oko 57 miliona maraka, od kojih je većina njih kapitalnih – usmjernih u razvoj grada.

-Akcioni plan projekata Grada Banja Luka za 2019. godinu predstavlja jednogodišnji plan realizacije projekata i mjera iz Strategije razvoja. Osnov za izradu ovog dokumenta bili su Strategija razvoja, trogodišnji Plan implementacije i indikativni finansijski okvir za period 2018-2020. godine, te budžet Grada za 2019. godinu – pojasnio je v.d. načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, Srđan Mijatović.

Prema njegovim riječima, za ove projekte i mjere, kojih je za čak 29 više u odnosu na prošlu godinu – gradska administracija je najvećim dijelom obezbijedila sredstva u budžetu, dok će dio biti finanasiran iz eksternih izvora.

Od ukupnog broja projekata, 125 projekata i mjera su višegodišnji projekti i mjere čija je realizacija počela u prethodnom periodu i sada se nastavlja, dok se 48 projekata odnosi na jednogodišnje projekte ili projekte čija realizacija treba da počne u ovoj godini.

Uz obezbijeđena budžetska sredstva, kako je istakao, vidljivo je da će Gradska uprava nastaviti sa podrškom kroz „nefinansijske“ resurse u funkciji razvoja, kao što je dodjela poslovnih prostora za mlade preduzetnike i „start up“ kompanije. Dio ovih projekata usmjeren je na poboljšanje saradnje sa sektorom civilnog društva, privredom i na socijalnu inkluziju.

U fokusu Akcionog plana su infrastrukturni projekti, koji se tiču velikog broja građana pa je, između ostalih, za ovu godinu planirana izgradnja vodovoda u naseljima: Česma, Jagare, Mišin han, Rekavice, druge visinske zone u Zelenom viru, zatim izgradnja podsistema „Zvijezda“ prema Gornjoj Piskavici i Radosavskoj u okviru velikog vodovodnog sistema „Crno vrelo“ (aranžman sa EBRD-om), kao i kanalizacione mreže u Tuzlanskoj ulici i Lauš-Pobrđe.

Od velikih projekata, u planu su i izgradnja mosta u Srpskim toplicama, nastavak obnove pješačke zone u Ulici Bana Milosavljevića, gradnja više kružnih raskrsnica, nove saobraćajnice, rekonstrukcija vrtića „Ježeva kućica“, druga faza obnove društvenog doma u Krminima i početak aktivnosti na obnovi domova u Piskavici i Mišinom hanu, nastavak obnove tvrđave Kastel, te digitalizacija Skupštine grada.

Od najznačajnijih projekata i mjera planiranih za realizaciju u 2019. godini u okviru ekonomskog sektora su infrastrukturno uređenje lokacija za investiranje u poslovnim zonama Ramići i Jelšingrad, podrška radu poslovnog inkubatora Inovacioni centar Banja Luka, izrada Strategije ruralnog razvoja grada za naredni petogodišnji period, podsticaji za razvoj poljoprivrede, kao i dodjela subvencija za nova zapošljavanja za šta je javni poziv otvoren do 15. jula.

U okviru društvenog sektora, nastavlja se sanacija i rekonstrukcija 16 objekata osnovnih škola u saradnji sa republičkim institucijama, radovi na gradnji višenamjenskih objekta na Petrićevcu i Laušu, kao i sufinansiranje nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu srednjih stručnih škola, za šta su uduplana sredstva u odnosu na prošlu godinu.

-Za određene projekte tokom 2019. godine provodiće se organizacione ili početne aktivnosti, te iste ne zahtjevaju finansijska sredstva ali imaju status projekta u realizaciji. Ukupnu vrijednost projekata čine sredstva za finansiranje projekata obezbjeđena iz budžetskih sredstava i eksternih izvora u 2019. godini, kao i iznos rezervisanih odnosno ranije obezbijeđenih sredstava za nastavak realizacije projekata započetih u prethodnom periodu pri čemu će se aktivnosti realizovati tokom ove godine – zaključio je Mijatović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: