Agencija za osiguranje kontroliše “popuste” na osiguranje auta

Agencija za osiguranje RS donijela je smjernice kojima zabranjuje davanje bilo kakvih popusta prilikom registracije vozila, a društvima koja to ne budu poštovala, osim novčane kazne, prijeti i oduzimanje dozvole za rad, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Primjena Smjernica za postupanje društava za osiguranje koja posluju na tržištu osiguranja RS prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od autoodgovornosti za motorna vozila počinje 1. novembra, a kao razlog za donošenje ovog podzakonskog akta navodi se i istovremeno priznaje da je na tržištu osiguranja RS i dalje prisutna nedozvoljena praksa davanja različitih pogodnosti osiguranicima.

Ističe se da se pogodnosti koje društva daju osiguranicima odnose na vraćanje novca ili vraćanje dijela uplaćene premije osiguranja na račune osiguranika ili u gotovini, plaćanje usluga tehničkih pregleda za vozila osiguranika i drugo.

„Ovakve devijantne prakse uzrok su povećanja troškova društava za osiguranje iznad propisanog režijskog dodatka, čime su društva za osiguranje izložena riziku nesolventnosti i nelikvidnosti, odnosno ugroženo je akumuliranje sredstava za pokriće tehničkih rezervi osiguranja.  Ovakvo postupanje nije dozvoljeno, te je obaveza društava za osiguranje koja posluju na tržištu osiguranja od autoodgovornosti RS da takve radnje obustave i raskinu sve ugovore koji su osnov za ta davanja“, ističe se u dokumentu Agencije.

Agencija je zaprijetila i oštrim kazanama ukoliko društva nastave po starom, a kao posljednja mjera navedeno je oduzimanje dozvole za rad.

„U konačnici, u slučaju utvrđenog ponovnog nepostupanja po nalozima Agencije, odnosno nastavka neprimjenjivanja tarifa premije, te davanja popusta, predviđeno je donošenje rješenja o trajnom oduzimanju dozvole za rad društvu za osiguranje, te pokretanju postupka likvidacije“, navodi se u dokumentu.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je danas za CAPITAL da su nelegalni popusti zakonom zabranjeni, a da je donošenje smjernica još jedan pokušaj da se u ovu oblast uvede red i spriječe nezakonitosti.

„U saradnji sa osiguravajućim društvima svake sedmice ćemo imati sastanak kako bi pratili funkcionisanje tržišta osiguranja RS i kako se konkurencija ponaša. Očekujem da će ove smjernice dati pozitivan efekat. Mi smo i do sada kažnjavali društva kod kojih smo uočavali nezakonitosti“, rekao je Dujaković i dodao da je ove godine značajan broj društava kažnjen zbog nezakonitih popusta.

O ovim smjernicama danas je razgovarano i na sjednici Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS koja je pozdravila potez Agencije.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić kaže da se osiguravajuća duštva moraju na potpuno legalan način baviti osiguranjem.

„Jedina razlika ovih smjernica u odnosu na dosadašnje pokušaje sprečavanja nelegalnih popusta je što se Agencija sad značajno uključila u ovo i želi na direktan način da reguliše tržište osiguranja, iako joj to nije primarna uloga“, istakao je Durmić.

On je istakao da je Agencija vjerovatno kroz mjere nadzora uočila da osiguravajuća društva značajno narušavaju svoj kapital i tehničke rezerve i likvidnost i da se zbog toga odlučila na ovaj korak.

„Ukoliko bi se ovakav trend nastavio došlo bi do urušavanja tržišta osiguranja, a mislim da bi tada Agencija bila prozvana kao najveći krivac. Drago mi je da je Agencija prepoznala da se urušavaju osnovni parametri u osiguranju i da je na ovakav način reagovala“, istakao je on.

Smjernice kojim se zabranjuju bilo kakvi vidovi popusta početkom juna donijela je i Agencija za nadzor osiguranja FBiH, a nije poznato da li su do sada imale neke efekte.

Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja Agencije za osiguranje RS da zustavi kršenje zakona i davanje popusta prilikom registracije vozila. S obzirom da dosadašnji pokušaji nisu dali rezultat, upitno je koliko će i najnoviji akt Agencije imati odjeka među osiguravateljima.

Oni su 2014. godine čak potpisali i kodeks ponašanja kojim su se obavezali da neće davati nelegalne popuste u osiguranju od autoodgovornosti, ali ni to u praksi nije zaživjelo.

Prošle godine su, takođe, pod pritiskom Agencije za osiguranje RS, dogovorili da prestanu sa davanjem popusta, ali je taj dogovor je veoma kratko trajao.

Zapravo, već 20-tak godina uzaludno se pokušavaju spriječiti nelegalni popusti na tržištu osiguranja RS. Poslije svakog sastanka, na kojoj priznaju kršenje zakona i obećavaju da će ga početi poštovati, vlasnici osiguravajućih kuća nastavljaju sa istom nelojalnom i ilegalnom praksom privlačenja klijenata, tako što im preko povezanih pravnih lica daju bonove za gorivo, besplatne tehničke preglede i slično.

Izvor: CAPITAL

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: