Advokat Zora Dobričanin-Nikodinović: Davidovu majku nisam mogla da odbijem

Volela bih da moja pomoć oštećenoj strani u slučaju “David Dragičević” da neki doprinos rasvetljavanju ovog događaja, a svakako bi mi bilo drago da uđemo i u sudsku praksu, kaže u intervjuu Zora Dobričanin-Nikodinović, ugledni srpski advokat, koja je član tima Davora Dragičevića kako bi pomogla u rješavanju ubistva njegovog sina.

“Apsolutno ne želim da se mešam u politiku niti dozvoljavam da to bilo ko čini preko mog imena.  U slučaju da to primetim – izaći ću iz tima”, ističe ona.

NN: Šta vas je motivisalo da prihvatite predmet “Dragičević”?

DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Kolega koji je punomoćnik oštećenih zamolio me da se uključim u predmet.

Razmišljala sam jer sam vrlo zauzeta, a ovaj angažman zahteva putovanje i odsustvo iz kancelarije. Onda sam razgovarala i sa Davidovom majkom Suzanom i nju jednostavno nisam mogla da odbijem.

Traganje za istinom je uvek motiv za mene. Što veći izazov, to veći motiv.

NN: Gospoda Nobilo i Feraget kažu da u bh. krivičnom postupku oštećena strana ima veoma skučen prostor da zaštiti svoja prava. Mislite li da je sistem na neki način usmjeren na štetu oštećenih lica, a previše u korist optuženih?

DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: I naš i vaš ZKP prilično su zapostavili ulogu oštećenih.

Kod vas je to još drastičnije… Ne mogu ja u vašoj državi da predlažem izmene ZKP-a, ali s obzirom na to da lično rukovodim Radnom grupom za krivičnopravnu materiju u Advokatskoj komori Srbije, mi pripremamo naš predlog izmena i dopuna našeg ZKP-a.

NN: Da li mislite da će način na koji ćete vi pristupiti predmetu značiti promjenu sudske prakse u BiH, kao što smatra vaš kolega Nobilo?

DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Volela bih da moja pomoć oštećenoj strani u slučaju “David Dragičević” da neki doprinos rasvetljavanju ovog događaja, a svakako bi mi bilo drago da uđemo i u sudsku praksu.

Naime, bez obzira na zakonsku nedorečenost – naišli smo na otvorena vrata u Tužilaštvu u Banjaluci, zbog čega sam stekla utisak da zaista žele da rasvetle ovaj slučaj da su im dobro došli stručna pomoć i iskustvo svih nas, pa i iskustvo kolege Nobila i moje, koje nosimo iz drugih država.

Moja ideja je da pomognemo Tužilaštvu u meri u kojoj je to moguće, da tako dođemo do istine.

Apsolutno, apsolutno ne želim da se mešam u politiku niti dozvoljavam da to bilo ko čini preko mog imena.  U slučaju da to primetim – izaći ću iz tima.

Ja se politikom ne bavim. Moje opredeljenje je samo čista advokatura.

NN: Zašto ste pristali da se angažujete pro bono? Ne sumnjam, naravno, u vaše dobre namjere već znate da u našem narodu uvijek postoji mala doza nepovjerenja…

DOBRIČANIN-NIKODINOVIĆ: Pro bono – naravno. Jedan od razloga što sam ovo prihvatila je taj što želim da dam svoj doprinos u meri u kojoj je to moguće da se utvrdi istina.

Istina, borba za istinu, borba za pravdu – to je moje životno i profesionalno opredeljenje.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: