Izložba „Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku“ u Muzeju RS

Izložbena postavka „Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku“ biće otvorena u utorak, 22. oktobra u Muzeju Republike Srpske .

-Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu jedinstvena je po svojoj funkciji i sadržaju, prikupljajući, čuvajući i predstavljajući na jednom mjestu najviše domete srpske srednjovjekovne i vizantijske umjetnosti. U Galeriji se čuvaju kopije fresaka i odlivci skulptura koji svjedoče o jedinstvenoj i značajnoj umjetnosti zidnog slikarstva, ikonopisa, minijaturnog slikarstva i arhitekture nastale na teritoriji srednjovjekovne Srbije i susjednih zemalja Balkana, a mnoge kopije potiču iz spomenika koji su danas uništeni ili ugroženi – navedeno je u saopštenju Muzeja Republike Srpske.

Iz Muzeja dodaju i to kako je osnova tadašnje vladarske ktitorske predstave je bila težnja da se ispuni lični čin vjernosti i slike vladara kao branioca hrišćanstva.

-Velika nam je čast što ćemo u saradnji sa Narodnim muzejom banjalučkoj publici omogućiti da pogleda ovu izložbu nemjerljive kulturne vrijednosti za srpski narod – naglašavaju iz ove ustanove.

Otvaranje izložbe je u utorak, 22. oktobra u 12.00 časova, a ulaz je besplatan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI