MUP-a Srpske ponovo upozorava građane na online prevare

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane koji kupuju putem interneta, posebno na veb-sajtovima, da pažljivo pročitaju i razumiju uslove plaćanja prije nego što završe kupovinu da ne bi bili prevareni.
IZ MUP-a naglašavaju da na veb-sajtovima postoji dio u kome kupac može označiti saglasnost za članstvo, što može podrazumijevati periodično skidanje novca sa računa.

Iz MUP-a ističu da prije završetka kupovine kupci treba da provjere sve uslove korišćenja i sadržaj poruka koje se pojavljuju u procesu plaćanja, saopšteno je iz MUP-a.

“Čitajte sitna slova jer opcija koju čekirate može značiti da se slažete sa učlanjenjem u program lojalnosti ili pretplatu, koja automatski omogućava periodične naplate. Ukoliko se od vas traži unos podataka o platnoj kartici uz obavezu saglasnosti za članstvo, uvjerite se da razumijete sve uslove vezane za plaćanje i obnavljanje članstva”, savjetuju iz MUP-a.

Iz MUP-a napominju da treba pažljivo pročitati uslove prije nego što se označi saglasnost za bilo koju opciju.

“Ukoliko niste sigurni šta prihvatate, kontaktirajte podršku za dodatna objašnjenja. Pratite stanje na svom računu i prijavite banci svaku sumnjivu ili neočekivanu transakciju. Razmotrite i mogućnost korišćenja internet kartica za onlajn plaćanja kako biste smanjili rizik od neželjenih naplata”, napominju iz MUP-a.
Iz MUP-a Srpske poručuju građanima da redovno pregledaju e-poštu ili poruke od trgovaca u kojima se mogu naći informacije o pretplatama ili članstvu.

U slučaju dođe do neželjenih naplata, iz MUP-a preporučuju da se odmah kontaktira banka i zatraži blokada na spornu transakciju.

„Obratite se korisničkoj podršci sajta na kojem kupujete kako biste prekinuli članstvo ili uslugu koja je aktivirana. Prijavite slučaj nadležnim organima, ako smatrate da ste bili dovedeni u zabludu ili ako je došlo do neovlašćene naplate“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a još jednom upozoravaju građane da budu oprezni i temeljni prilikom onlajn kupovie, jer prevaranti i nesavesni trgovci mogu iskoristiti nepažnju kupaca, zbog čega je važno da budu dobro informisani i svesni svih uslova koje prihvataju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI