Advokati prekidaju štrajk

Advokati u Republici Srpskoj prekidaju štrajk, potvrđeno je za Mondo u Advokatskoj komori RS.
Ministarstvo pravde RS im je poslalo dopis u kojem izražavaju spremnost da prihvate dio zahtjeva koje su advokati postavili još 1. avgusta ove godine kada su stupili u štrajk, što je bilo dovoljno da se većina advokata izjasni da su spremni da već u narednim danima prekinu obustavu rada u krivičnim predmetima po službenoj dužnosti.

Formalna odluka o prekidu štrajka biće donesena na skupštini koja je zakazana za 1. novembar, ali će već u ovoj sedmici advokati početi “normalno” da rade.

Takođe, njihov stav je da se ostavi prostor do 1. januara 2025. godine da resorno ministarstvo ispoštuje stavke na koje se obavezlo, a nije isključeno da, ukoliko se to ipak ne desi, ponovo stupe u štrajk.

“Nadamo se uspješnoj realizaciji dogovora sa ministarstvom. U ovom trenutku smo uspjeli naći zajedničku riječ i voljni smo sa svoje strane pružiti ruku i relaksirati ovu situaciju koja je postala prilično opterećujuća za cijeli pravosudni sistem”, kazao je za Mondo predsjednik Advokatske komore RS Darko Kremenović.

Ministarstvo pravde RS je Advokatskoj komori RS dostavilo dopis u kojem daju preliminarnu saglasnost na vrijednost boda od 3 KM, umjesto dosadašnjih 2 KM, a koja će se primjenjivati od 1. januara naredne godine.

Takođe, ministarstvo je prihvatilo i da se u Memorandum o razumijevanju i izmirivanju obaveza prema advokatima za odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u RS unese tačan iznos dugovanja.

Ipak, napomenuli su da je neophodno pribaviti i mišljenje Ministarstva finansija RS.
“Prilikom izrade plana budžeta za 2025. godinu uobziriće se obračun nove vrijednosti boda, a o projektovanim efektima primjene ćemo vas blagovremeno obavijestiti”, naveli su u Ministarstvu pravde RS.

U proteklih dva i po mjeseca, Ministarstvo pravde RS je potpuno ignorisalo advokate i štrajk koji je bio u toku. Zbog toga je nekoliko osumnjičenih za razna krivična djela pušteno na slobodu, je im sudovi nisu mogli postaviti advokate po službenoj dužnosti.

Jedan od takvih slučajeva koji je izazvao najveću pažnju javnosti je puštanje na slobodu (uz mjere zabrane) Banjalučanina Marka Simića (30), sina savjetnika direktora policije RS Dragana Simića, osumnjičenog za šverc 5,5 kilograma marihuane.

Simić je početkom oktobra na ročištu za određivanje pritvora u Osnovnom sudu Banjaluka zatražio advokata po službenoj dužnosti, a s obzirom da je u toku bio štrajk, branilac je odbio da preuzme ovaj slučaj po službenoj dužnosti.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI