Stigli rezultati vještačenja na predmetima koji su pripadali Daliboru Mandiću

Biološki tragovi ubijenog Ariela Bogdanovića (28) iz Banjaluke nisu pronađeni na predmetima koji su tokom istrage oduzeti od optuženog Dalibora Mandića (37), niti su na stvarima žrtve pronađeni DNK tragovi optuženog.
Rezultati dodatnih DNK vještačenja tragova pronađenih na mjestu ubistva Ariela Bogdanovića iz Banjaluke, uključujući i stvari žrtve, kao i predmete koji su oduzeti od Dalibora Mandića izloženi su danas u Okružnom sudu u Banjaluci.

Sud je naredbu za vještačenje izdao u martu jer je, kako je ranije obrazložio sudija Dragan Uletilović, neophodno u cilju utvrđivanja istine.

Vještačeni predmeti koji su pripadali Arielu Bogdanoviću
Vještak Božana Ilić je prvo obrazložila nalaze vještačenja predmeta koji su pripadali ubijenom Bogdanoviću. Kako je navela u svom obrazloženju, vještačeni su novčanik i ruksak na kojima nije utvrđeno prisustvo krvi, a DNK profil se ne podudara sa optuženim Daliborom Mandićem. Pored toga, vještačeni su i brisevi sa kožne jakne, hlače farmerke , čarape i crna kapa, međutim rezultati nalaza pokazali su da DNK optuženog Mandića nije sadržan ni u jednom od tih predmeta.
Predmeti koji pripadaju Daliboru Mandiću
Vještak je zatim obrazložila nalaze vještačenja predmeta koji su pripadali optuženom Daliboru Mandiću.

Na brisevima koji su izuzeti iz kupatila u njegovom stanu, ruksaku, plastičnoj čaši, patikama crne boje, telefonu, farmerkama, crnoj trenerci nisu pronađeni tragovi krvi ubijenog Bogdanovića.
Ono što sam primijetila, jeste da se pri otvaranju kese u kojoj se nalazila trenerka osjećao prijatan miris. Ne mogu da se izjasnim od čega potiče taj miris – rekla je Ilićeva.

Ni vještačenje noža sa preklopom, kape, cipela i patika, nisu pokazali bilo kakve tragove krvi.

-Na predmetima koji su pripadali Arielu Bogdanoviću nije potvrđeno prisustvo biološkog materijala Dalibora Mandića. Isto vrijedi i za predmete Dalibora Mandića koji su vještačeni, gdje nije potvrđeno prisustvo biološkog materijala Ariela Bogdanovića – zaključila je vještak Božana Ilić.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović naložio je ponovno vještačenje nadzornih kamera. Uletilović je rekao da će prvo izdati naredbu policiji da se uradi tjelesni pregled optuženog, kako bi se ”uzele mjere”, od visine, širine, dužine ruku, nogu, podlaktica itd..

-Angažovaćemo vještaka iz Slovenije za analizu snimaka – rekao je Uletilović.
Optužnica
Dalibor Mandić se tereti za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način. U optužnici se navodi da je Bogdanovića ubio 2. decembra 2022. godine oko 19.35 na Bulevaru Srpske vojske. Kako se navodi u optužnici Mandić je kobne večeri, u namjeri da ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra ”Delta planet” prema Rabrovačkom mostu. Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz ulice Bulevar srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile nadzorne kamere, ali se lice počinioca ne vidi.

Mandić je tokom saslušanja u policiji priznao ubistvo Bogdanovića, što je potvrdio i pred dežurnim tužiocem. Inspektore je čak odveo i do kontejnera u koje je odbacio odjeću koju je u noći ubistva nosio na sebi. Međutim, pred sudom je povukao priznanje tvrdeći da mu je ono iznuđeno pod prisilom i da mu je cijeli slučaj namješten. Pojasnio je da je zločin priznao kako bi ”izbjegao batinanje i zlostavljanje”

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: