Preminula Mara Malović, logoraš Drugog svjetskog rata i svjedok stradanja Srba na Kozari

U Banjaluci je u 87. godini preminula Mara Malović, logoraš Drugog svjetskog rata i jedan od poslednjih živih svjedoka velikog stradanja Srba sa Kozare. Rođena 1937. godine u Međuvođu kod Kozarske Dubice, Mara je kao petogodišnja djevojčica zarobljena tokom ofanzive na Kozari i odvedena u zloglasni logor Jasenovac. Nakon Jasenovca, prebačena je u dječije logore Cerovljane, Sisak i Jastrebarsko, koje je formirala Nezavisna Država Hrvatska.

Stradanje Srba sa Kozare jedno je od najtragičnijih poglavlja Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. U brutalnoj ofanzivi 1942. godine, hiljade civila, uključujući žene i djecu, zarobljeno je i deportovano u logore smrti. Mnogi su izgubili živote u logorima Jasenovac, Stara Gradiška, kao i u dječijim logorima, gdje su najmlađi bili izloženi nehumanim uslovima i masovnim likvidacijama.

Mara Malović, koja je preživjela ovo strašno iskustvo, bila je jedna od rijetkih preostalih svjedoka ovog genocida, čije je svjedočenje podsjećalo na strahote koje su preživjeli Srbi s Kozare. Njena smrt predstavlja gubitak još jednog živog svjedoka tog mračnog perioda istorije.

Mara Malović biće sahranjena danas u 14 časova na banjalučkom groblju Vrbanja, ostavljajući iza sebe sećanje na hrabrost i patnju generacije koja je preživjela jedan od najtežih trenutaka u istoriji srpskog naroda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI