Sindikalci opleli po direktoru vrtića iz SP, on im odgovorio

Progoni radnike, ucjenjuje ih da moraju glasati za Socijalističku partiju, napada sindikalce i zabranjuje sindikalno organizovanje. Ovo su samo neke od teških optužbi koje je na račun Petra Jokanovića, direktora banjalučkih javnih vrtića, izrekao lider Sindikata uprave RS Božo Marić.
Tenzije traju već odavno, a otvoreni rat je izbio jutros, kada su sindikalci najavili pres konferenciju ispred sjedišta Javne ustanove Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Banjaluka, a potom i upali u kancelariju direktora banjalučkih vrtića, tvrdeći da Jokanović nije odgovarao na njihove dopise.

Sve se zakuvalo nakon što je u Centru, uz dosad postojeću sindikalnu organizaciju, koja djeluje u sklopu Saveza sindikata RS, osnovana još jedna, pod okriljem Sindikata uprave RS.
Marić tvrdi da je ovaj sindikat reprezentativan, ali da je direktor Jokanović, kako kaže “otuđio nezakonito sindikalnu imovinu”, uključujući sve pristupnice i zahtjeve za utvrđivanje reprezentativnosti.
Uradio je to, jer smo najavili da ćemo tražiti izjednačavanje plata zaposlenih u ovoj predškolskoj ustanovi sa platama zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka, imajući u vidu da se finansiraju iz istih izvora. Poražavajuće je da vaspitačica u ovoj ustanovi ima 1200 KM platu, dok veća primanja ima čistačica u Gradskoj upravi Banjaluka – kazao je Marić, dodajući da su uslovi rada u javnim predškolskim ustanovama nezadovoljavajući.
Plate su mizerne, uslovi rada nezadovoljavajući, objekti u kojima borave djeca ne zadovoljavaju standarde i normative koji su propisani zakonom, pa se pojedini javni vrtići nazivaju “kokošinjcima” – rekao je Marić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: