Gradonačelnik veza za “državni vrtić”, više subvencija za roditelje

Ukoliko ste nezadovoljni poskupljenjem cijene privatnog vrtića Zvjezdica, pobunite se i Draško Stanivuković će vam bitu veza za upis djeteta u “državni vrtić”. Pojednostavljeno rečeno, roditelji treba da sa novom cijenom tog privatnog vrtića  izdržite do oktobra i ukoliko ga požele da  promijene, Draško Stanivuković će im biti “veza” za “državni vrtić” Tako je danas rečeno na pres konferenciji organizovanoj povodom predstavljanja novih mjera i subvencija za plaćanje privatnih vrtića. Ostali roditelji koji uredno čekaju na mjesto ili se nadaju mjestu za svoje mališane u dva novonajavljena vrtića na Paprikovcu i u Boriku moraćete prvo da sačekaju da se upišu djeca preko “veze”. 

Sukob sa vrtićem Zvjezdica u koji ide oko 900 mališana zbog povećanja cijene od 100 KM pretvorio se u pravi rat. Draško Stanivuković javno je prozvao vlasnike tog vrtića i zaprijetio da ukoliko ne dođe do dogovora, da od 01. jula grad neće davati subvencije za upis djece u vrtić Zvjezdica.

Subvencije

Stanivuković je najavio povećanje subvencija za sve roditelje čija djecu idu u privatne vrtiće od prvog jula i to na 100 KM za jedno, a na 200 KM za drugo dijete.

Od prvog avgusta subvencija bi trebalo da se povise na 150 KM za jedno dijete. Ovim tempom do prvog jula naredne godine u Upravi grada Banjaluka tvrde da će izjednačiti roditeljske izdatke za vrtiće, bilo da djeca pohađaju privatni ili “državni” vrtić. U planu je kažu, da se do izbora otvore dva vrtića, na Paprikovcu i u Boriku sa ukupnim kapacitetom od 500 mjesta.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da je Grad spremio sredstva da sve ove mjere realizuje samostalno, ali da je za povećanje subvencija potrebna i podrška Skupštine Grada. “Potrebno je da budu obezbijeđeni i stabilni prihodi koji će garantovati dugorčno sprovođenje ove mjere. Za izjednačavanje participacije između javnih i privatnih vrtića neophodno je i donijeti Rezoluciju koja će definisati principe neophodne za izjednačavanje cijena. Tu je prije svega neophodno da se usvoji set odluka koji će garantovati stabilne prihode, a jedna od tih je i odluka o objedinjenoj naplati komunalnih usluga koja Gradu može donijeti 2,5 miliona KM prihoda “, poručio je Kresojević.” 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: