Na ulicama nove kamere, iz policije nema informacija za šte će da služe!

Na više mjesta na ulicama Banjaluke ovih dana postavljeni su novi crni stubovi sa vidljivim kamerama na vrhu, koji uveliko privlače pažnju vozačima, s obzirom na to da je očigledno riječ o nekoj vrsti nadzora saobraćaja. Ovaj sistem je primjećen na nekoliko lokacija, uključujući istočni tranzit, park Mladen Stojanović, Srpske Toplice, Derviše, Karanovac, Lauš, Dragočaj, Lazarevo i Piljagiće, a vozači se uveliko pitaju da li je riječ o radarskom sistemu koji snima brzinu ili o nekom drugom vidu kontrole saobraćaja.

Međutim, iz MUP RS za sada nema objašnjenja o kakvom se sistemu radi i šta vozači treba da očekuju od njega.

Po nekim informacijama, riječ je o kamerama koje snimaju saobraćaj i registarske oznake vozila, a da li su u pitanju pametne kamere koje imaju mogućnost da snimaju i korištenje mobilnog telefona, vezivanje pojasa, te vožnju iznad dozvoljene brzine, još nema potvrde.
U Banjaluci je, inače, predviđeno da do kraja godine bude postavljen ovakav pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, sa kamerama ultra visoke rezolucije.
Ovaj sistem treba da postavi MUP RS u sklopu većeg projekta „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, čiji cilj je da Banjaluku pokrene u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život u gradu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI