Pismo iz Centra! Pekar je jači od zakona, Uprave grada Banjaluka ali i Delta Planeta

Građani Banjaluke koji se već duže od jedne godine bore sa bukom i galamom ispod svojih prozora u ranim jutarnjim časovima, pisali su odbornicima Skupštine grada Banjaluka. Pekara Marčelo je tvrde,  jedini objekat u Banjaluci koji se nalazi u sklopu stambene zgrade, a koji jedini u Banjaluci  može da radi, prodaje i uslužuje goste 24 sata dnevno. Stanari su angažovali advokatsku kancelariju, zvali inspekcije, ukazali na nepoštovanje zakona ali nikome ništa! Pitaju ko dozvoljava i prikriva bezakonje zbog kojeg nemaju mira u sitne sate … Njihovo obraćanje Upravi grada Banjaluka i svim odbornicima prenosimo u cjelini:

Poštovani odbornici Grada Banja Luka,
Pišemo vam kao punomoćnici Zajednice etažnih vlasnika Nikole Pašića 16 i 18 Banja Luka („ZEV“), a u vezi konstantnog tolerisanja nezakonitog postupanja preduzetnika Zanatstvo, trgovina i ugostiteljstvo – pekoteka „Pekara Marčelo“ s.p. Željko Popović iz Banje Luke sa registrovanim sjedištem na adresi Nikole Pašića 16 („Pekoteka“). Već duže od godinu dana traje mučenje stanara ZEV-a i okoline koji su na sve načine pokušali da ukažu nadležnim gradskim organima na nezakonito postupanje Pekoteke, počev od priložene Peticije iz 2018. i nadalje.
Pekoteka nezakonito radi neograničeno radno vrijeme, te u to vrijeme prodaje nedopušten asortiman proizvoda, te nezakonito uslužuje svoje goste u takvom radnom vremenu. Prema Odluci o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području Grada Banje Luke („Odluka o radnom vremenu“) objekat ovog tipa može samo da proizvodi hljeb, peciva, svježu tjesteninu i kolače – samo ove proizvode u neograničenom radnom vremenu, a ne šire od toga; može da prodaje samo navedene proizvode – samo da ih prodaje, a ne i da ih uslužuje. Dakle, propis je apsolutno jasan. On i prodaje proizvode u neograničenom radnom vremenu koje ne bi smio (sendvič, burek, piroška, palačinka, itd.), te iste i uslužuje.
Nadležnim organima se na ovo ukazuje već duže od godinu dana, a stanje je, evo i dan danas, nepromijenjeno. Tržišna inspekcija je čak nadzorom iz oktobra prošle godine utvrdila ove nezakonitosti i izrekla određene mjere zabrane prema Pekoteci – rješenje poništeno iz čisto formalističkih razloga. Nakon toga Tržišna je opet izašla na lice mjesta, ali tad iz nepoznatih razloga nije utvrdila ono što je očigledno – a to je da Pekoteka radi nezakonito u neograničenom radnom vremenu.
Građani su zbog ovakvog postupanja nadležnih prisiljeni na samopomoć, pa su tako sami u nekoliko navrata prikupili dokaze o ovim nezakonitostima – račune i fotografije predmeta iz Pekoteke poslije 23 časa noću. Iz posljednjih računa se vidi da se prodaje širi asortiman proizvoda od dozvoljenog, a sa fotografija vidimo da se isti i uslužuju u Pekoteci, te da se serviraju sa viljuškom i nožem. Izigravanjem propisa dopušta se smještanje objekta Pekoteke, a kakav tip objekata se inače nalazi izvan grada na autobuskim i željezničkim stanicama, ili sam čini građevinsku cjelinu, direktno u stambenoj zgradi. Dopuštanje svega ovoga je izrazito društveno opasno, a dodatno je i diskriminatorno prema drugim ugostiteljima i preduzetnicima (zajednički označeni kao: „privrednici“) koji ne mogu da rade neograničeno jer poštuju propise, te se oštećuje direktno i budžet Grada Banja Luka.
Krajem prošle godine jedan mladić iz Kozarske Dubice je tragično izgubio život nakon noćnog izlaska. Taj sukob se desio u neposrednoj blizini Pekoteke, a počeo je upravo u Pekoteci. ZEV čak ima saznanja da postoji svaka pouzdana indicija (a sve je inače evidentirano zapisima video nadzora) da se kobne večeri može vidjeti da su učesnici u tuči uzeli i sakrili noževe iz Pekoteke pod odjeću neposredno prije tuče, i da su ih po svemu sudeći imali kod sebe (i koristili) u tuči. Da su nadležni organi Grada Banja Luka djelovali, na vrijeme, kako su moljeni i upozoravani, nije isključeno da do ovog sukoba, ili na ovako drastičan način, ne bi uopšte ni došlo.
Dopuštanjem ovakvog postupanja ugrožena je sigurnost građana i njihova prava zajamčena Ustavom, zakonom i međunarodnim konvencijama. Takođe, drugi privrednici su na ovaj način stavljeni u neravnopravan položaj sa Pekotekom –direktna diskriminacija i potencijalna dodatna odgovornost za Grad, u odnosu na prednje, i za imovinsku i za neimovinsku štetu. Nadležni organi Grada su odgovorni za svaku štetu građanima, drugim privrednicima koji zakonito posluju i samom Gradu koji trpi štetu od ovoga, jer Pekoteka, pored toga što nezakonito radi neograničeno, ne plaća ni naknadu za rad u produženom radnom vremenu budžetu Gradu Banja Luka, a što je inače obaveza ugostitelja koji su dobili „zlatnu kašiku“, odnosno uživaju tretman produženog radnog vremena u Gradu za šta su dužni naknadu.
Ovim putem urgiramo na svakog od vas kao savjesnog građanina ali i javnog službenika koji se stara o svojim bližnjima, ali i svima nama, da se propis pravilno primjeni bez izuzetka i diskriminacije. Ne smije se dozvoliti da se dalja šteta nanosi, ni građanima, ni drugim privrednicima, ni budžetu Grada Banja Luka, a posebno da se ugrožava sigurnost građana. U suprotnom, kao savjesni predstavnici građana ovog Grada, morate biti svjesni da će Grad biti odgovoran, imovinski a potencijalno i neimovinski, a svakako reputaciono, a nadležni koji su o svemu obaviješteni za nesavjestan rad u službi (sa posljedicom koja se ogleda u teškoj povredi prava na život, tj. ubistvu iz oktobra mjeseca prošle godine) odnosno zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, na štetu naprijed navedenih oštećenih, a takođe u korist nezakonitog tolerisanja rada Pekoteke.
Ovo je posebno aktuelno jer na sljedećoj skupštini Grada mijenjate Odluku o radnom vremenu, gdje je nužno da dodatno izmijenite tekst, da dodatno osigurate poštovanje propisa i učinite režim zabrane noćnog rada ovakvim objektima transparentnim. Pri tome ističemo da za poštovanje propisa nije potrebno da se Odluka o radnom vremenu mijenja, ali njeno dalje pojašnjavanje samo može doprinijeti adekvatnom tretmanu objekata normativne zaštite: opšte sigurnosti, ljudskih prava, mira građana, kulture stanovanja, ravnopravnosti privrednih subjekata i konačno budžeta Grada Banja Luka.

Stanari Nikole Pašića žale ubijenog Milovanovića i poručuju “upozoravamo već mjesecima na bezakonje i problem”

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: