“Niti jedna brza vožnja!”

U centru Banjaluke ozvaničen je početak preventivne kampanje u cilju povećanja bezbjednosti saobraćaja pod nazivom “Niti jedna brza vožnja!” koja će na području Republike Srpske trajati do kraja avgusta.

Kampanju su organizovali Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez (AMS) RS, te kompanija “Auto Milovanović”.

 

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da je u pitanju tradicionalna kampanja kakve se organizuju od 2012. godine.

“Statistika pokazuje da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, pogotovo onih sa smrtno stradalim, upravo brza vožnja”, rekao je Trninić.

Prema njegovim riječima, brza vožnja nije samo nepoštovanje saobraćajnih znakova, nego i vožnja neprilagođena uslovima puta.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da je u prošloj godini namjanje 60 osoba smrtno stradalo u saobraćajnim nezgodama čiji je osnovni uzrok bila neprilagođena ili nepropisna brzina.

“Ako hoćete da smanjite svoj rizik učestvovanja u saobraćaju, smanjite brzinu kretanja. Najbolje što možete učiniti za sebe, porodicu koju prevozite u vozilu i druge učesnike u saobraćaju je da poštujete ograničenja brzine”, rekao je Radović.

Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS, rekao je da već nekoliko godina organizuju mjerenje ponašanja vozača na putu, ali da rezultatima ne mogu biti zadovoljni. U prošloj godini mjerili su brzinu i ponašanje vozača gdje je ograničenje 50 i 60 kilometara na čas, te na autoputevima, danju i noću.

“Imamo poražavajuće rezultate, pogotovo tamo gdje je ograničenje 60 kilometara na čas, jer 60 posto vozača ne poštuje taj znak, dok ograničenje brzine od 50 kilometara na čas ne poštuje oko 30 posto vozača, a 25 posto krši propise ograničenja brzine na autoputu”, rekao je Babić.

Najviše vozača koji krše ograničenja brzine od 60 kilometara na čas, brzinu prekoračuju za 10 kilometara na čas, jer Zakonom o bezbjednosti saobraćaja BiH nije predviđena kazna za takvo prekoračenje ograničenja.

“Pozivamo sve vozače pogotovo u sezoni godišnjih odmora kada je frekvencija saobraćaja mnogo veća da se prije kretanja na put raspitaju o putnoj dionici, provjere svoja vozačka dokumenta i po potrebi da se učlane u auto-moto društvo kako bi se zaštitili na putu i da poštuju saobraćajne propise”, kazao je Babić i dodao da su kazne van BiH daleko veće.

Osim što su na Trgu Krajine bila izložena policijska i vatrogasna vozila, te automobil nakon saobraćajne nezgode, firma “Auto Milovanović” organizovala aktivnosti za djecu, podjelu letaka i prigodnih poklona.

“I ove godine pokušavamo preko najmlađih apelovati na njihove roditelje i starije da uspore, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora kako bismo svi sutra u saobraćaju bili sigurniji”, rekla je Mirjana Milovanović iz “Auto Milovanovića”.

federalna.ba/AA

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: