Koncert hora “Banjalučanke” u muzičkom paviljonu

 MINI KONCERT ŽENSKOG KAMERNOG  HORA  „BANJALUČANKE“ POVODOM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA MUZIKE I POČETKA NOVE KONCERTNO-TAKMIČARSKE  SEZONE (Muzički paviljon parka Petar Kočić, utorak, 22.06.2021. godine u 21.00 čas)

Nakon  privremenog odsustva sa scene i pauze koju je prouzrokovala pogoršana epidemiološka situacija, Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ se vraća svojim redovnim aktivnostima a pred ansamblom se nalaze novi izazovi i značajni projekti planirani u koncertno-takmičarskoj sezoni u  2021. godini.

Ženski kamerni hor „Banjalačanke“ će se i ove godine  pridružiti globalnom obilježavanju  Svjetskog dana muzike, te kroz mini koncert najaviti predstojeću koncertno-takmičarsku sezonu hora. Polučasovni koncertni nastup najtrofejnijeg ženskog horskog ansambla iz Republike Srpske održaće se na otvorenom, u prostoru Muzičkog paviljona parka “Petar Kočić”, u utorak 22.06.2021. godine, s početkom od 21.00 čas

„Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih stilova i žanrova koji se kreću od djela starih majstora renesanse pa sve do zahtjevnih kompozicija savremene vokakne literature, postali su jedna od najznačajnijih odrednica hora „Banjalučanke“. Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da zajedno sa drugim ansamblima slavimo Dan muzike, mini koncert će konceptualno obuhvatiti popularniji program i izvođački najatraktivnije kompozicije iz našeg bogatog repertoara. To znači da će svi oni koji to veče budu u prilici da prisustvuju našem nastupu moći uživati u efektnim i za naš hor namjenski aranžiranim melodijama tradicionalne muzike Balkana kao i u horskim obradama numera iz žanra popularne muzike“ – Izjava, Mladen Matović kompozitor i dirigent hora.

Specijalni gosti koncerta biće članovi gudačkog kvarteta „Palladio“  i instrumentalisti Mladen Janković (klavir) i Zoran Vujić (perkusije)

Pred horom se nalazi ambiciozna koncertno takmičarska sezona a najznačajnije oktivnosti u 2021. godini podrazumijevaju organizaciju gala koncerta na tvrđavi Kastel i učešće na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Belgiji, na kojoj “Banjalučanke” brane olimpijsko zlato sa prethodno Olimpijade u Južnoafričkoj Republici. Olimpijada u Belgiji će se održati od 30. oktobra do 7.  novembra i okupiće više od četiri stotine ansambala iz preko sedamdeset zemalja svijeta. Svjetska horska Olmpijada je najmasovnije i najznačajnije  svjetsko horsko takmičenje a Ženski kamerni hor “Banjalučanke” će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i  BiH u najvišem rangu takmičenja The Championship Competition.

IZVOD IZ BIOGRAFIJE HORA

U prethodnih deset  godina  hor „Banjalučanke“ je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu (Anton Bruckner Competition), Malti (Malta Choir Competition), Amsterdamu ( Cante Amsterdam), Veneciji (Venezia in Musica Competition), Budimpešti (Budapest Choir Competition), Barseloni (Cant al Mar Competition ), zlatnu medalju na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu (European Choir Games 2015, Magdeburg, Germany) i Kalamati (Kalamata International Choir Competition 2017), dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini (World Choir Games 2010- Shao Xing, China) i Sjedinjenim Američkim Državama (World  Choir  Games 2012, Cincinnati, USA), te olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi (World Choir Games 2014, Riga Letonia), olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Sočiju (World Choir Games 2016, Sochi, Russia) i Olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Južnoafričkoj Republici (World Choir Games 2018, Tshwane, South Africa).    Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je uvršten na zvaničnu Rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije  INTERKULTUR – Musica Mundi (TOP 50 CHAMBER CHOIRS & VOCAL ENSEMBLES).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI