50 porodica raseljenih osoba i povratnika dobilo stanove

Pedeset porodica raseljenih osoba i povratnika danas je u banjalučkom naselju Ada dobilo krov nad glavom, kada su im na svečanoj ceremoniji podijeljeni ključevi za njihove nove stanove.

Ceremoniji dodijele ključeve porodicama koje su zbrinute nakon 28 godina, prisustvovali su Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, kao i drugi predstavnici institucija i donatori.

Višeporodični stambeni objekat u naselju Ada izgrađen je u okviru Regionalnog stambenog programa.

Radi se o projektu koji je ostvaren uz pomoć zahvaljujući donatorskim sredstvima Evropske unije, Vlade Sjedinjenih Američkih Država, kao i drugih donatora.

Investicija je vrijedna četiri miliona maraka a grad Banjaluka je obezbijedio zemljište i takse.

U ime donatora obratio se Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU.

“Drago mi je što sam ovde danas sa vama i jako sam sretan što će porodice naći mir i stabilnost u svojim novim domovima”, kazao je Vannini.

Kazao je da ovaj regionalni stambeni program izuzetan primjer uspješnog zajedništva i put ka miru i stambilnosti regiona.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je obišao novu zgradu u Adi u kojoj će se ubrzo useliti porodice.

“Zahvaljujem se svima koji su pomogli ovom projektu. Mislim da je ovo dobra prilika da ruješimo pitanje smještaja raseljenih lica i da ovo dalje bude naš prioritet u međunarodnim programima”, kazao je Dodik.

Gradonačelnik Draško Stanovuković je kazao da je velika čast biti domaćin ovako velikog i značajnog događaja.

“Kada nekome rješite stambeno pitanje, vi ste njemu riješili život”, poručio je Stanivuković.

Za finansiranje stambenih projekata i podrške provođenja programa donatori su do sada izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona eura odnosni na projekte u cijeloj BiH. Glavni donator je Evropska unija, a značajne novčane kontribucije su osigurale vlade SAD-a, Njemačke, Novrveške, Italije, Švajcarske i drugi.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI