48 vozača kažnjeno zbog prelaska pružnog prelaza u Debeljacima

Od avgusta prošle godine do sada na pružnom prelazu u naselju Debeljaci kažnjeno je 48 vozača koji su prešli preko pruge bez obzira na signalizaciju koja upozorava da je zabranjen prolaz.A

Potvrdili su ovo za “Nezavisne” iz Policijske uprave (PU) Banjaluka, te istakli da je najviše prekršaja zabilježeno u avgustu.

“Policajci iz Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka od avgusta 2021. godine do danas sankcionisali su ukupno 48 vozača koji nisu zaustavili vozilo pred prelazom preko željezničke pruge u Debeljacima, odnosno Vrbanji”, rekli su iz PU Banjaluka.

Kako su kazali za “Nezavisne” iz “Željeznica Republike Srpske”, oni su postavili kamere na pružnim prelazima kako bi zaštitili imovinu koja je u državnom vlasništvu i utvrdili odgovornost pri nastanku udesa na mjestu ukrštanja pruge i puta.

Prema njihovim riječima, kamere koje su postavljene na pružnim prelazima, uključujući i prelaz u Debeljacima, nisu povezane sa policijskim kamerama.

“‘Željeznice Republike Srpske’ ne vode aktivnosti i nisu nadležne za naplatu kazni zbog saobraćajnih prekršaja”, rekli su iz “Željeznica”.

Ističu da je svaka od lokacija na kojima su ugradili kamere propisno obilježena, u skladu sa definisanim procedurama za takve lokacije.

“U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom saobraćaja i veza, broj saobraćajnih prekršaja, kao i stradalih lica na pružnim prelazima na kojima je izvršena ugradnja kamera je znatno smanjen, a što je i bio osnovni cilj ugradnje video-nadzora”, ističu iz “Željeznica RS”.

Dodaju da je lani na pružnom prelazu u Vrbanji evidentirano pet saobraćajnih nezgoda, u kojima je oštećena rampa.

Kako kažu, u Republici Srpskoj je aktivno 27 video-nadzora na putnim prelazima, i to na područjima opština i gradova: Modriča, Doboj, Stanari, Prnjavor, Čelinac, Banjaluka, Prijedor i Novi Grad.

Iz Policijske uprave Banjaluka kazali su da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana kazna za vozače koji ne zaustave vozilo pred prelazom preko željezničke pruge u istom nivou ako je uređaj za zatvaranje saobraćaja spušten ili ako je već počeo da se spušta te ako daje svjetlosne znakove ili zvučni signale od 100 KM i jedan kazneni bod.

“Ako je izazvana saobraćajna nezgoda, kazna iznosi 300 KM, jedan kazneni bod i mjesec dana zabrane upravljanja motornim vozilom”, kazali su iz PU Banjaluka.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: