44 godine Banjalučkog studentskog pozorišta

Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine, prvom audicijom koju je vodio glumac Živomir Ličanin Likota, a ove godine obilježava 44. rođendan. Brojni mladi glumci, početnici – studenti i srednjoškolci, svoje glumačke priče počinjali su u ovom teatru, a kasnije su od njih postajali ugledni dramski umjetnici, ali i muzičari, novinari i političari.

Ovogodišnja proslava obilježena je uz kabaretsku predstavu “Edit Pjaf”, koja je autorski projekat glumice Đurđe Vukašinović.

– Studentsko pozorište je značajno i ne smije da se potcijeni na bilo koji način, zato što je ovo mjesto gdje mladi ljudi mogu da kreiraju svoje vrijeme, gdje mogu da se kroz ovu vrstu umjetnosti odnose prema stvarnosti koju će živjeti, bez obzira da li će se oni baviti ovim. Ono što je najznačajnije, oni će naučiti umjetnički da razmišljaju. Ako nema ovakog pozorišta sigurno da oni neće naučiti na televiziji ili preko novina, niti nekim drugim putem, ni preko telefona, ni preko “skajpa”. Naučiće ga sigurno pomoću pozorišta – rekao je glumac i režiser Zijah Sokolović.

Osim studenata i profesora obilježavanju dana Banjalučkog studentskog pozorišta prisustvovale su brojne ličnosti iz svijeta kulture, ali i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je prije nekoliko godina i sam bio član ovog teatra.

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: