Predstava “Ježeva kućica“ Dječijeg pozorišta RS na Festivalu u Subotici

Dječije pozorište Republike Srpske, prošlogodišnji pobjednik jednog od najprestižnijih lutkarskih festivala u regionu – Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici – otputovao je u ovaj grad gdje će u okviru 26. izdanja Festivala izvesti svoju lutkarsku, muzičku predstavu „Ježeva kućica“ u režiji Slobodana Perišića.
– Predstava je u cjelosti produkt domaćih umjetnika jer pored autora, Branka Ćopića, dramatizaciju zajedno sa rediteljem poptisuju i studenti Akademije umjetnosti Svjetlana Đurić, Ognjen Bogdanović i Darko Grbić, scenografiju Marko Bilbija i Monika Ponjavić, a kostime Jelena Savić, kostimograf Dječijeg pozorišta RS – rekli su iz Dječijeg pozorišta.

Autori songova su Boris Šavija i Berislav Blagojević. Maske su, takođe, rađene u radionici Dječijeg pozorišta RS, a djelo su Berine Šuščević i Vaska Jordanova. U predstavi igraju glumci: Ana Anđelić, Đurđa Vukašinović Babić, Božana Bijelić i Aleksandar Blanić, kao i gosti Darko Stojić i glumac Narodnog pozorišta RS, Boris Šavija, kojem je ovo i prva predstava za djecu u karijeri. Šavija je autor i muzike, koju na sceni uživo izvode glumci.

– Naša kućica je simbol života, kao dio nečega iz čega je sve počelo u mnogim svjetskim religijama i mitovima. Pokušali smo da prikažemo da svijet nije onakav kakav nam se na prvi pogled čini – riječi su reditelja.

U okviru takmičarskog programa 26. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji se održava od 22. do 27. septembra u Subotici, našlo se 14 predstava iz cijelog svijeta po izboru prof. dr Zorana Đerića, selektora Festivala. Najmlađa publika imaće priliku da uživa u pozorišnim produkcijama iz Kine, Rusije, Koreje, Poljske, Italije, Njemačke, Mađarske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Belgije i Crne Gore.

– Stručni žiri u sastavu Ranko Risojević, poznati pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik iz Republike Srpske, BiH; Senka Petrović, teatrolog, glumac, reditelj, projekt menadžer i dramski pedagog iz Srbije; i Olga Zaec, koordinator međunarodnih teatarskih projekata iz Rusije odlučivaće o najboljoj predstavi, režiji, scenografiji, muzici, estetskom i tehnološkom rješenju lutaka i glumačkim nagradama – dodali su iz Pozorišta.
Predstava „Ježeva kućica“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske na programu je danas u 12 časova na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici.

Zatvaranje Festivala planirano je sutra u 20 časova.

Ostali učesnici Festivala

Pored predstave „Jećeva kućica“ Dječijeg pozorišta RS, u izuzetno jakoj konkurenciji, žiriju i publici predstaviće se i Pozorište mladih iz Novog Sada produkcijom „Na vukovom tragu“, kao i „Vila Helena i princ Árgyélus“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske. Teatar „Petruška“ iz Rusije izvešće „Bajku o ribaru i ribici“, dok će „24 bake“ izvesti Šijansko umjetničko pozorište za djecu iz Kine. Državno lutkarsko pozorište Burgas iz Bugarske izvešće predstavu „Zlatna guska“, a Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda „Čudotvorno kresivo“, dok će predstavu „Ja sam malo svjetlo“ igrati „T-verk“ iz Njemačke.

Dječije pozorište Subotica izvešće predstavu „Ljepotica i zvijer“, „Operski frižider“ izvodi pozorište „Antonio Panzuto“ iz Italije, a Teatar „Lalka“ iz Poljske igra „Divnu zelenu pticu“. Predstavu „Pored tebe“ izvodi Teatar „Jun“ iz Koreje, predstava „Cipele“ stiže iz Belgije, a predstava „Cvrčak i mrav“ iz Crne Gore.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: