325 kamera na 105 lokacija u gradu

U gradskoj kasi je ove godine predviđeno 25.000 KM za postavljanje video-nadzora u Banjaluci, a prema informacijama koje stižu iz Odjeljenja za komunalne poslove, do sada je obavljeno više od pola planiranog posla.

Upitanju je projekat, započet 2019. godine, koji Grad Banjaluka realizuje u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova RS. Projekat, prema informacijama iz ovog Odjeljenja, predviđa postavljanje 325 kamera na 105 lokacija.

– Do sada su postavljene 242 kamere na 82 lokacije. Ostalo je da se taj posao završi, prema sporazumu koji je ranije potpisao Grad s ovim ministarstvom. Prema tom sporazumu, svu nabavku opreme i kamera izvršio je MUP RS, a troškove postavljanja preuzima Grad. Slična stavka je bila predviđena i u prošlogodišnjem budžetu, ali postavljanje kamera nije završeno u 2020. godini. Zato je u 2021. godini planirano 25.000 KM, kako bi se završili poslovi koji nisu okončani prošle godine – precizirali su u ovom Odjeljenju.

Prema ranije objavljenim informacijama, MUP RS je u saradnji s Gradskom upravom Banjaluka utvrdio najbolje lokacije za instaliranje opreme, uzimajući u obzir postojeću infrastrukturu i raspoloživost komunikacionih linkova na svakoj lokaciji. Obuhvaćene su lokacije u užem centru grada, gdje se kreće najveći broj građana, odnosno trgovi, veće raskrsnice, ulazne i izlazne saobraćajnice, te objekti koji se posebno obezbjeđuju.

Video-nadzor se postavlja u okviru projekta “Bezbjedan grad”, koji je MUP RS pokrenuo u 43 lokalne zajednice, a cilj je prevencija kriminala i povećanje stepena bezbjednosti građana.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI