1500 “Starih” studenata čeka rješenje statusa

Takozvani stari studenti u Republici Srpskoj, koji u akademskoj godini polože bar jedan ispit, moći će da zadrže ovaj status, dok bi ostali morali da odustanu od studiranja ili pređu na studiranje po Bolonji.

Tako će, najvjerovatnije, izgledati prijedlog rješenja za status oko 1.500 ovih studenata, koji će početkom decembra biti upućen na razmatranje Narodnoj skupštini RS.

Prijedlog pripremaju predstavnici Unije studenata RS u saradnji s profesorima, potvrđuje predsjednik Unije Milan Milišić.

– Neće se tražiti novo produženje roka za završetak studija po starom programu za godinu dana, već da se ostavi mogućnost da onaj student koji u akademskoj godini položi najmanje jedan ispit i dalje ima status starog studenta i da se taj status tako obnavlja. To će onima koji polažu ispite dobro doći. Sa druge strane, oni koji uopšte nisu aktivni studenti i ništa ne polažu imaće mogućnost da se prebace na Bolonju ili da prestanu da studiraju, ali to je mali dio njih – kaže Milišić.

Smatra da će ovakav prijedlog za izmenu zakona o visokom obrazovanju dobiti podršku narodnih poslanika, jer je to važno pitanje.

– To je veoma važno u ovom trenutku za studentsku populaciju i smatramo da će zbog toga biti velika sloga oko tog pitanja, te da će to uspjeti da se riješi u decembru, a da će već od januara ovi studenti moći normalno da polažu ispite – kaže Milišić.

Za ove studente je, podsjećamo, zakonski rok za završetak studija po starom planu i programu istekao 30. septembra, čime oni nisu izgubili pravo na studiranje, već bi studije trebalo da nastave po novim, bolonjskim programima.

Za većinu njih to je, ipak, neprihvatljivo, pa su od institucija RS tražili da se rok za studiranje po starom programu ponovo produži ili bar nađe rješenje za njihov status, koje ne podrazumijeva prelazak na Bolonju, jer im to donosi mnogo novih ispita i troškova.

U proteka dva mjeseca fakulteti su im uglavnom izašli u susret i nisu insistirali na prelasku na Bolonju.

Kako je Srpskainfo ranije pisala, od posljednjeg produženja roka, broj „starih“ studenata u RS se znatno smanjio.

Akademci veterani tvrde da im treba dati još jednu šansu i ističu da je u Federaciji BiH i  Srbiji rok za prelazak na Bolonju produžen do 2020. godine.

Dobili dodatne rokove

– U početku je bilo zagovaranja da se prelazi na Bolonju i da nema drugog rješenja, ali nakon intervencije predsjednice Vlade dobili smo neke dodatne rokove za polaganje ispita u oktobru, pa i novembru. Na Bolonju su od septembra prešli samo neki studenti koji su još na drugoj ili trećoj godini studiranja, ali to je malo njih. Svi ostali očekuju produženje roka, mada ni to rješenje koje predlaže Unija nije loše – kažu neki od predstavnika „starih“ studenata.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: